Na Vysočině není o oblíbené hřiby a bedly nouze, na Třeboňsku houby nerostou
Houbařská sezóna je tady, na Vysočině si lidé z lesů odnášejí plné košíky. Běžně nacházejí hřiby smrkové, kováře a další známé druhy. V jihočeské Třeboni se sice konají Houbařské slavnosti, ale hub v jejím okolí moc nenajdete.
Na houby se na Vysočinu vydal i mykolog Jiří Pejchal. V těsné blízkosti jeho chaty v lese poblíž Radňova na Havlíčkobrodsku vyrostla malá bílá houba s bílou hlavou, která nezkušenému oku může připadat jako žampion.
„Tohle žampion nebude. Utrhneme to, vidíme, že zespodu má bílé lupeny, takže to žampion není. Je to bedla odřená, ta je jedlá,“ říká Pejchal.
V lese, kterému pan Pejchal říká les hříbkový, po chvilce nachází suchohřib hnědý zvaný pančák. Hříbky podle něj mohou vyrůst velice rychle. „Mám vypozorováno, že hříbek vyroste za dva dny třeba až o deset centimetrů,“ říká mykolog.
Reportáž Milana Kopeckého z lesů na Havlíčkobrodsku, kde houbařil společně s mykologem Jiřím Pejchalem
Dále v lese nachází hřib strakoš. Má žlutohnědý klobouk a žlutou nohu, pod kloboukem je hnědý. „Chuťově vynikající houba. Houbaři ji málo znají, kolikrát bývá vytržená, vyvrácená a nechaná v lese, protože se toho lidi bojí,“ vypráví Pejchal.
Pokud zrovna „rostou“, je možné podle Pejchala najít nějaký hřib skoro všude. „Hříbek vám vyroste jak ve vysokém lese, tak v mladých smrčinách. Hřib kovář roste ve vzrostlých smrkových a borových lesích, hřib koloděj zase v lesoparcích, kde jsou veliké stromy,“ dodává mykolog Jiří Pejchal.
Třeboňští houbaři se vracejí s prázdnými košíky
Třeboňsko naopak zatím houbami neoplývá, v borových lesích nejsou téměř vůbec. Dobrou zprávou však je, že neroste také jedovatá muchomůrka zelená, jejíž jeden exemplář může otrávit několik lidí.
Mária Pfeiferová telefonovala do Odpoledního Radiožurnálu z Houbařských slavností v Třeboni
V samotné Třeboni se konají tradiční Houbařské slavnosti. Mykoložka Libuše Kotilová na výstavu živých hub shromáždila více než 100 druhů hub, které nasbírala na Šumavě, na Kaplicku a na Slavonicku.
Součástí výstavy je mykologická poradna, kam lidé nosí houby, které nasbírali, a radí se s mykoložkou, jestli jsou jedlé.