Hirscher se vrací na svahy. Legendární lyžař obdržel divokou kartu a může závodit v Söldenu

Hvězdný lyžař Marcel Hirscher se může při zahajovacím závodě v Söldenu vrátit po pěti letech do Světového poháru, mezinárodní federace FIS potvrdila jeho účast schválením divoké karty. Novinka, která umožňuje návrat úspěšným sportovcům po víceleté pauze, ale nakonec nebude mít platnost pro celou sezonu.

Oberhofen (Švýcarsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcel Hirscher

Marcel Hirscher | Zdroj: Profimedia

Osminásobný vítěz seriálu se chystá na comeback mezi elitou v barvách Nizozemska místo rodného Rakouska a svolení ke startu má zatím jen na tradiční říjnový obří slalom. O účast v dalších závodech bude podle rozhodnutí FIS třeba pokaždé jednotlivě zažádat.

1:56

Ledecká si pochvaluje lyže a těší se na příští sezonu. ‚Chtěla bych dát nějaký obřák na svěťáku,‘ říká

Číst článek

FIS rozhodla o zavedení divokých karet pro hvězdné navrátilce, kteří už nefigurují v žebříčku, v létě. Novinka se týká sportovců, kteří například v kariéře získali velký křišťálový glóbus za celkové prvenství v SP a od jejich odchodu do „sportovního důchodu“ uplynuly nejméně dva roky.

Záměr udělovat tuto kartu na celou sezonu ale vyvolal kritiku v řadách aktivních závodníků i funkcionářů. FIS na pátečním zasedání, kde se mimo jiné schvaloval definitivní kalendář na nadcházející sezonu, pravidlo upravila. Žádost nizozemského svazu o Hircherův start v Söldenu ale schválila.

„Došlo na některé menší korektury, jako třeba to, že o divokou kartu bude třeba pokaždé zažádat,“ citoval list Tiroler Tageszeitung šéfa rakouských alpských lyžařů Herberta Mandla. Právě rakouský svaz patřil ke kritikům novinky. Počet závodů absolvovaných na divokou kartu má být také omezen na dvacet.

V dresu jiné země

Pětatřicetiletý Hirscher ukončil kariéru v roce 2019. Letos v dubnu dvojnásobný olympijský vítěz a sedminásobný mistr světa oznámil návrat, ale také přestup.

Bude reprezentovat Nizozemsko, kde se narodila jeho matka. Vysvětlil to tím, že nechtěl aktuálním členům rakouského kádru zabírat místo.

Za normálních okolností je možné startovat ve Světovém poháru na základě dosažených bodů FIS a Hirscher měl původně v plánu zabojovat o ně v létě na menších závodech na Novém Zélandu. Po zavedení novinky už to nebylo nutné, přesto se Hirscher na druhý konec světa vydal, byť tam nakonec nezávodil. V Söldenu začne sezona 27. října.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme