Pro Djokoviče končí French Open předčasně, obhájce titulu odstoupil z turnaje kvůli zranění

Srbský obhájce titulu Novak Djokovič kvůli zranění kolena odstoupil z antukového grandslamu Roland Garros a přijde o pozici světové tenisové jedničky. Francouzští pořadatelé oznámili, že trojnásobný šampion turnaje a vítěz 24 grandslamů si v pondělní pětisetové bitvě poškodil meniskus a do čtvrtfinále už ve středu v Paříži nenastoupí.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djokovič

Novak Djokovič | Zdroj: Reuters

Djokovič v osmifinále otočil více než čtyř a půlhodinový zápas s Argentincem Franciscem Cerúndolem, ale nechal si ošetřit pravé koleno a následně zpochybnil, zda bude moci pokračovat. Po magnetické rezonanci další účast vzdal, meniskus má prasklý.

Do semifinále tak bez boje poslal Caspera Ruuda z Norska. V čele žebříčku ho po Roland Garros vystřídá Ital Jannik Sinner.

Sedmatřicetiletý Djokovič laboroval s kolenem již před startem turnaje. Během zápasu s Cerúndolem si však zranění zhoršil a ve druhém setu si vzal pauzu na ošetření. Před začátkem čtvrté sady si za stavu 1:2 na sety vzal lék proti bolesti. Duel následně otočil a zvítězil 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3.

„Nevím, co se stane zítra nebo pozítří. Zda budu moci jít na kurt a hrát. Doufám, že ano. Ale uvidíme, co se stane,“ řekl na tiskové konferenci. V úterý však Djokovič vynechal trénink a následně z turnaje odstoupil.

Rekord zatím nebude

Hvězdný Srb, který zatím v sezoně nevyhrál jedinou trofej, přišel o šanci na 25. grandslamový titul, kterým by se osamostatnil v čele historického žebříčku před Australankou Margaret Courtovou.

V pondělí přesto vybojoval 370. výhru na turnajích „velké čtyřky“, čímž stanovil nový rekord a překonal Švýcara Rogera Federera.

Pětadvacetiletý Ruud se dostal do semifinále Roland Garros potřetí za sebou. Finalista z let 2022 a 2023 se o další účast v rozhodujícím boji o titul střetne buď s Němcem Alexanderem Zverevem, nebo Australanem Alexem de Minaurem.

ATP dvouhra (muži) | 22. týden 2024
Jméno Národnost Turnajů Bodů
1. Novak Djoković Srbsko 18 9960
2. Jannik Sinner Itálie 19 8770
3. Carlos Alcaraz Španělsko 17 7300
4. Alexander Zverev Německo 25 6305
5. Daniil Medveděv ATP 19 6295
6. Andrej Rubljov ATP 24 4700
7. Casper Ruud Norsko 24 4425
8. Hubert Hurkacz Polsko 24 3885
9. Stefanos Tsitsipas Řecko 25 3700
10. Grigor Dimitrov Bulharsko 21 3555

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme