Aktuálně nejlepší tenista světa Sinner dopoval. Dvakrát měl pozitivní test na steroidy, hrát může dál

Světová tenisová jednička Jannik Sinner byl letos v březnu dvakrát pozitivně testován na anabolické steroidy. Přišel o body a prize money získané na turnaji v Indian Wells, zastavenou činnost ale nemá. Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIA) v úterý na webu uvedla, že nezávislý tribunál rozhodl, že na porušení antidopingových pravidel třiadvacetiletý Ital nenesl vinu.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jannik Sinner

Jannik Sinner | Zdroj: Profimedia

Sinner během turnaje Masters v Indian Wells, kde došel do semifinále, odevzdal 10. a 18. března dva vzorky, jež obsahovaly nízké hodnoty metabolitu klostebolu, který figuruje na seznamu zakázaných látek.

Tenista Sinner se stal světovou jedničkou jako první Ital v historii. V čele žebříčku vystřídal Djokoviće

Číst článek

Po pozitivním testu měl mít letošní vítěz Australian Open automaticky zastavenou činnost, proti čemuž se pokaždé úspěšně odvolal.

Nález Sinner vysvětlil tím, že si látku ve spreji aplikoval na malou ránu na kůži člen jeho týmu, jenž mu denně prováděl masáž. Došlo tak k nevědomé transdermální kontaminaci.

„Po konzultacích s vědeckými experty, kteří došli k závěru, že hráčovo vysvětlení je věrohodné, ITIA neprotestovala proti hráčovu odvolání proti provizorní suspendaci,“ uvedla agentura.

ITIA po vlastním vyšetřování a rozhovorech s hráčem předala případ nezávislému tribunálu, jenž se jím zabýval minulý týden 15. srpna.

„Nezávislý tribunál rozhodl, že Jannik Sinner na dvou případech porušení antidopingových pravidel nenese vinu ani se nedopustil nedbalosti, z čehož plyne, že nemá zastavenou činnost,“ sdělila ITIA, jež se proti verdiktu tribunálu nehodlá odvolat. Mohou to však udělat Světová antidopingová agentura či Italská antidopingová agentura.

ATP dvouhra (muži) | 34. týden 2024
Jméno Národnost Turnajů Bodů
1. Jannik Sinner Itálie 18 9760
2. Novak Djoković Srbsko 18 7460
3. Carlos Alcaraz Španělsko 17 7360
4. Alexander Zverev Německo 24 7035
5. Daniil Medveděv ATP 18 6275
6. Andrej Rubljov ATP 25 4805
7. Hubert Hurkacz Polsko 22 4055
8. Casper Ruud Norsko 23 3855
9. Grigor Dimitrov Bulharsko 21 3655
10. Alex De Minaur Austrálie 23 3435

Chystá se na US Open

Sinner v neděli vyhrál turnaj Masters v Cincinnati a za týden bude jedním z favoritů na zisk titulu na US Open.

„Jsem rád, že mám tohle složité a nešťastné období za sebou. Budu nadále dělat vše pro to, abych dodržoval antidopingový program ITIA,“ citovala hvězdu současného tenisu agentura ANSA.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme