Francouzské úřady vyšetřují žalobu Chalífové kvůli kyberšikaně. Podle boxerky šlo o ‚digitální lynč‘

Francouzské úřady zahájily vyšetřování podezření na kyberšikanu vůči kontroverzní alžírské boxerce Imán Chalífové. Informovala o tom agentura AFP. Olympijská vítězka, jejíž start v Paříži vyvolal pozdvižení kvůli pochybnostem o její způsobilosti soutěžit se ženami, podala žalobu kvůli masivnímu obtěžování na internetu.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Imán Chalífová ve finálovém boxerském zápase olympijských her v Paříži

Imán Chalífová ve finálovém boxerském zápase olympijských her v Paříži | Zdroj: Profimedia

Národní agentura pro boj proti online nenávisti oficiálně zahájila vyšetřování „kyberšikany na základě pohlaví, veřejného urážení na základě pohlaví, veřejného podněcování k diskriminaci a veřejného urážení na základě původu“. Případem byla pověřena Centrála pro boj se zločiny proti lidskosti a zločiny z nenávisti.

Intersex boxerky? Hormony se dají snížit, míní lékař. Sport je víc než testosteron, namítá sociolog

Číst článek

Pařížská účast Chalífové a také další čerstvě dekorované olympijské šampionky Lin Jü-tching z Tchaj-wanu v kategorii do 57 kg provázely bouřlivé debaty o oprávněnosti jejich startu kvůli pochybnostem o jejich pohlaví.

Boxerky byly loni diskvalifikovány v průběhu mistrovství světa pořádaném Mezinárodní boxerskou asociací (IBA) na základě blíže nespecifikovaných testů.

IBA tehdy uvedla, že nesplnily kritéria potřebná k účasti, neboť měly „v porovnání s ostatními účastnicemi soutěžní výhodu“.

Olympijský turnaj nicméně organizoval Mezinárodní olympijský výbor (MOV), který loni IBA kvůli kontroverzím s jejím řízením a financováním z olympijského hnutí vyloučil. Podle jeho regulí obě boxerky na hrách startovat směly.

Imán Chalífová se zlatou olympijskou medailí | Zdroj: Profimedia

Chalífová se po zisku zlaté medaile ve váhové kategorii do 62 kg rozhodla podle svého právního zástupce „vést nový boj: za spravedlnost, důstojnost a čest“.

Podala proto žalobu a věří, že vyšetřování odhalí, „kdo inicioval tuto misogynní, rasistickou a sexistickou kampaň, a také ty, kteří podporovali tento digitální lynč“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme