‚Jsem hlupák a jsem připraven být potrestán.‘ Ruský motokárový jezdec nacistického gesta lituje

Ruský motokárový závodník Arťom Severjuchin se omluvil za své gesto připomínající nacistický pozdrav během víkendového mistrovství Evropy. „Vím, že je to moje chyba, a vím, že jsem hlupák. Jsem připraven být potrestán,“ uvedl patnáctiletý Rus, kterého nyní vyšetřuje Mezinárodní automobilový federace FIA.

Portimau (Portugalsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severjuchin se o víkendu v portugalském Portimau mohl radovat z vítězství, ale jen do té doby, než před svými konkurenty Britem Joem Turneyem a Švédem Oscarem Pedersenem stanul na nejvyšším stupni vítězů.

Ruský motokárový jezdec slavil vítězství vztyčenou pravicí. ‚Nemám slov,‘ vzkázal ukrajinský pilot Peklin

Číst článek

Následně totiž Severjuchin ukázal gesto připomínající nacistický pozdrav a doplnil ho hlasitým smíchem.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat a Mezinárodní automobilová federace uvedla, že s mladým Rusem zahájila vyšetřování a brzy informuje o jeho výsledku.

Oficiální vyjádření Mezinárodní automobilové federace:

FIA Statement

15:13 – 11. 04. 2022

862 11259

Rus prozřel

Severjuchin po několika hodinách prolomil mlčení a vzkázal: „Chtěl bych se omluvit za to, co se včera na mistrovství Evropy v motokárách stalo.“

„Když jsem stál na pódiu, udělal jsem gesto, které mnozí vnímají jako nacistický pozdrav. Ale to není pravda, já jsem nacismus nikdy nepodporoval a považuji ho za jeden z nejstrašnějších zločinů proti lidskosti,“ vysvětlil Severjuchin pro Eurosport.

„Závodil jsem pod italskou vlajkou a vyhrál závod. Kluci pod pódiem mi říkali, že když chcete v takových případech vyjádřit svoji vděčnost, udeříte se do hrudi v oblasti srdce.“

„Chtěl jsem jen udělat to gesto, nedokážu vysvětlit, jak se odehrál ten zbytek.“ dodal patnáctiletý Rus, se kterým bez ohledu na výsledek vyšetřování FIA švédský tým Ward Racing ukončí spolupráci.

„Vím, že je to moje chyba, a vím, že jsem hlupák. Jsem připraven být potrestán.“ dodal Severjuchin.

Mezinárodní automobilová federace FIA v reakci na situaci na Ukrajině zakázala Rusům a Bělorusům závodit pod svou vlajkou, Severjuchin tak závodí pod italskou.

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme