První bezgólový zápas Eura. V bitvě gigantů Nizozemci remizovali s Francií

Zápas francouzských fotbalistů s Nizozemci na mistrovství Evropy skončil ve skupině D v Lipsku bezbrankovou remízou. Souboj spolufavoritů šampionátu začal několika nadějnými akcemi, ale pak upadl do průměru a poprvé na turnaji se diváci gólu nedočkali. Oba týmy mají po čtyřech bodech a jsou blízko postupu do vyřazovací fáze. Naopak Poláci jako první definitivně přišli o šanci na osmifinále.

Aktualizováno Lipsko (Aktualizováno: 23:19 21. 6. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zápas na fotbalovém Euru mezi Nizozemskem a Francií nabídl plno soubojů, ale gólu se diváci nedočkali

Zápas na fotbalovém Euru mezi Nizozemskem a Francií nabídl plno soubojů, ale gólu se diváci nedočkali | Foto: Kai Pfaffenbach | Zdroj: Reuters

Francouzi pod trenérskou taktovkou Didiera Deschampse vyhráli sedm z osmi předchozích zápasů s Nizozemskem. Oba týmy se potkaly už v kvalifikaci a Francie vyhrála oba duely s celkovým skóre 6:1. Jenže v nich zářil Kylian Mbappé, který v pátek nenastoupil. Největší hvězda týmu, jejíž zlomený nos s napětím sledovala celá země včetně prezidenta Emmanuela Macrona, usedla jen na lavičku náhradníků. A ani ve speciální ochranné masce na hřiště nevyběhla.

Rakousko slaví na Euru první výhru. O triumfu 3:1 nad Polskem rozhodli Baumgartner a Arnautović

Číst článek

Na hrot se přesunul Griezmann, který převzal i kapitánskou pásku, a volné místo zaujal záložník Tchouaméni, Mbappého budoucí spoluhráč z Realu. Nizozemci si určitě oddechli. Mbappé jim dal už šest branek, víc než kterékoli jiné zemi. Sami udělali také jednu změnu v sestavě, ale spíš k posílení ofenzivy, když záložníka Veermana nahradil Frimpong. Weghorstovi ani vítězný gól v zápase s Polskem místo v základní sestavě nevynesl.

Ofenzivní první poločas

Frimpong hned v první minutě ukázal svou pověstnou rychlost únikem po křídle a brankář Maignan měl co dělat, aby jeho střelu vytlačil na roh. Na druhé straně mířil z hranice šestnáctky pod břevno Griezmann. Ve 14. minutě měli Francouzi obrovskou šanci, když se ocitli ve dvou před brankářem. Rabiot však ještě hledal přihrávkou Griezmanna, který to vůbec nečekal, a míč se mu zamotal pod nohama.

Oba týmy zpočátku předváděly líbivý ofenzivní fotbal. Nizozemec Gakpo ho okořenil střelou z dálky, na druhé straně Thuram mířil příliš vysoko. Ale s přibývajícím časem se zápas změnil spíš v taktickou bitvu, kde nikdo nechtěl udělat chybu, a namlsaní diváci se začali nudit.

Až po hodině hry se pokusil rozptýlit všeobecnou letargii Thuram, ale branku netrefil. Francouzi se přece jen víc snažili něco změnit. Tchouaméni hlavičkoval těsně nad břevno. Blízko byl Griezmann, ale brankář Verbruggen jeho nepříliš důrazné zakončení rozštěpem zastavil.

Když se po delší době dostali do šance „oranje“, poslal Simons pohotově míč do sítě. Z gólu na stadionu, kde je jako hráč místního klubu doma, se však radoval jen chvíli, než ho zrušil videorozhodčí pro ofsajd. Pak zase převzal iniciativu soupeř, ale bez efektu.

Bezbrankovou rovnováhu nezměnili ani obávaní střelci Giroud a Weghorst, kteří přišli na trávník v roli náhradníků.

V úterý od 18.00 skupinu D zakončí zápasy Nizozemska s Rakouskem v Berlíně a Francie s Polskem v Dortmundu.

Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu:

Skupina D:

Lipsko: Nizozemsko - Francie 0:0

Rozhodčí: Taylor - Beswick, Nunn - Attwell (video, všichni Angl.). ŽK: Schouten (Niz.). Divácí: 40 000.

Sestavy:

Nizozemsko: Verbruggen - Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké - Schouten (73. Veerman), Simons (73. Wijnaldum), Reijnders - Frimpong (73. Geertruida), Depay (79. Weghorst), Gakpo. Trenér: Koeman.

Francie: Maignan - Koundé, Upamecano, Saliba, Hernandez - Tchouaméni, Kanté, Rabiot - Dembélé (75. Coman), Thuram (75. Giroud), Griezmann. Trenér: Deschamps.

rej, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme