Osmifinále Eura: Slováci zkusí překvapit Anglii, Gruzie jde po překvapivém postupu na suverénní Španělsko

Program vyřazovací části evropského fotbalového šampionátu začne v sobotu v 18.00 v Berlíně zápasem italských obhájců trofeje se Švýcarskem. Večer se pak v Dortmundu utká domácí Německo s Dánskem. Vítězové skupiny F Portugalci nastoupí v pondělí ve Frankfurtu nad Mohanem proti Slovinsku a středeční přemožitelé českého týmu Turci v úterý v Lipsku proti Rakousku.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jude Bellingham slaví gól proti Srbsku

Jude Bellingham slaví gól proti Srbsku | Foto: Wolfgang Rattay | Zdroj: Reuters

Fotbalisté Gruzie na Euru překvapivě porazili 2:0 už jisté vítěze skupiny F Portugalce a při premiérové účasti na velkém turnaji slaví postup do osmifinále. V součtu s remízou s Českem získali ve skupině čtyři body a v osmifinále Gruzínce čeká Španělsko.

Čeští fotbalisté počtvrté v historii nepostoupili na mistrovství Evropy ze skupiny. Už po třech zápasech skončili také v letech 2000, 2008 a 2016. V prvních dvou případech dokázali jednou vyhrát, před osmi lety ve Francii i letos v Německu si připsali jedinou remízu.

Fotbalisté prohráli na mistrovství Evropy s Tureckem 1:2 a šampionát pro ně končí. Gruzie postoupila

Číst článek

Na předchozím Euru, hraném v roce 2021, vypadl český tým stejně jako v roce 2012 ve čtvrtfinále, při zbývajících pěti účastech včetně tří federálních pokaždé vybojoval medaili. Celkem Češi, kteří nechyběli na osmém ME v řadě, vybojovali včetně Československa na kontinentálních šampionátech jedno zlato, jedno stříbro a tři bronzy.

Nejvyrovnanější skupinu, v níž všechny čtyři týmy získaly poprvé čtyři body, vyhráli kvůli výslednému skóre fotbalisté Rumunska. Slováci skončili na třetím místě a jejich příštím soupeřem bude v neděli v Gelsenkirchenu Anglie. Třetí postupující ze skupiny E, Belgie, vyzve jednoho z favoritů turnaje Francii.

Zamotaná skupina C

Fotbalisté Dánska a Slovinska se postarali o jednu z největších kuriozit mistrovství. Do osmifinále postoupily oba týmy umístěné za první Anglií, Skandinávci ale obsadili konečné druhé místo ve skupině C vzhledem k málo vídané shodě – UEFA upřesnila, že klíčová pro lepší postavení Dánska byla žlutá karta pro asistenta trenéra Slovinců Milivoje Novakoviče, kterou na turnaji trochu v utajení dostal. Sedmé kritérium v případě shody, počet disciplinárních trestů, tak rozhodlo.

Hráči obou celků dostali po šesti žlutých kartách. V noci z úterka na středu se ovšem ukázalo, že na začátku šampionátu jedno žluté napomenutí inkasoval také slovinský asistent Novakovič – karta pro asistenta trenéra původně nebyla v zápisu UEFA uvedena. 

Program vyřazovací části mistrovství Evropy ve fotbale 2024 v Německu:

Osmifinále:

29. června: 18:00 Švýcarsko - Itálie (Berlín, OF2), 21:00 Německo - Dánsko (Dortmund, OF1),
30. června: 18:00 Anglie - Slovensko (Gelsenkirchen, OF4), 21:00 Španělsko - Gruzie (Kolín nad Rýnem, OF3),
1. července: 18:00 Francie - Belgie (Düsseldorf, OF6), 21:00 Portugalsko - Slovinsko (Frankfurt, OF5),
2. července: 18:00 Rumunsko - Nizozemsko (Mnichov, OF7), 21:00 Rakousko - Turecko (Lipsko, OF8).

Tomáš Petrilák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme