Vzpamatujte se. Ještě není pozdě změnit názor, varuje předseda UEFA kluby před založením superligy

Předseda Evropské fotbalové unie Aleksander Čeferin doufá, že si dvanáct velkoklubů založení vlastní superligy ještě rozmyslí. Slovinský funkcionář to uvedl na začátku úterního kongresu UEFA v Montreux.

Montreux (Švýcarsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleksander Čeferin

Aleksander Čeferin | Zdroj: Reuters

Založení superligy v pondělí oznámily velkokluby z Anglie, Itálie a Španělska a od začátku za to čelí v Evropě ostré kritice. Čeferin už v pondělí pohrozil účastníkům tvrdými tresty včetně vyloučení z domácích soutěží a hráčům zákazem reprezentace.

Šéf UEFA Čeferin: Fotbalisty hrající v nové superlize nepustíme na mistrovství světa nebo Evropy

Číst článek

V úterý na kongresu vystoupil se vzkazem majitelům šesti anglických klubů – Manchesteru United, Liverpoolu, Manchesteru City, Chelsea, Arsenalu a Tottenhamu. „Pánové, udělali jste velkou chybu, ale ještě není pozdě změnit názor,“ citovala třiapadesátiletého Slovince agentura SID.

„Všichni děláme chyby. Vzpamatujte se. Udělejte to pro všechny, co milují fotbal, když vy té lásky k němu moc nemáte,“ prohlásil Čeferin. Kromě šestice z Premier League jsou dalšími účastníky superligy Juventus Turín, Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, AC Milán a Inter Milán.

„Tyhle kluby nezajímají trofeje, ale plné bankovní účty. Solidaritu vyměnily za sobectví, peníze jsou pro ně víc než úspěch a dividendy víc než vášeň. Nemají ani trochu respektu k historii a tradici,“ uvedl Čeferin.

„Lidé musí vědět, že nic není nemožné. Že každý může snít o tom, že si zahraje na nejvyšší úrovni. Tuhle víru musíme udržovat. Fotbal je dynamický a nevypočitatelný a to jej dělá tak krásný. Uzavřená elitní liga by tohle všechno zničila,“ řekl.

Čeferin je také přesvědčený, že nový formát Ligy mistrů, ve které se má od roku 2024 představit 36 účastníků, je krok správným směrem. „To je fotbal budoucnosti. My jsme si místo sobectví zvolili solidaritu. Teď budeme s národními svazy spolupracovat víc než kdy předtím. Tuhle krizi překonáme a fotbal z ní vyjde silnější,“ prohlásil Čeferin.

UEFA president Aleksander Čeferin : "The crisis that began a little over a year ago will only make us stronger. Not only that – but football will emerge stronger than ever."

#UEFACongress

10:58 – 20. 04. 2021

88 659

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme