Nejvyšší státní zástupce podal dovolání v kauze sportovních dotací, kritizuje postup vrchního soudu

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal dovolání v neprospěch všech obžalovaných v kauze zneužívání sportovních dotací ministerstva školství. Uvedl to mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta u soudu

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta u soudu | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

U bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty a někdejší náměstkyně ministerstva školství Simony Kratochvílové Stříž mimo jiné zkritizoval „nestandardní postup odvolacího soudu“, tedy Vrchního soudu v Praze. U šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty a dalších dvou pravomocně osvobozených lidí nesouhlasí se zproštěním viny.

Obžaloba žádá pro Peltu i Kratochvílovou vězení, peněžitý trest a zákaz činnosti

Číst článek

Obžaloba tvrdí, že Kratochvílová ovlivnila na ministerstvu v roce 2017 výši sportovních dotací ve prospěch Fotbalové asociace ČR (FAČR) a České unie sportu (ČUS) a že představitelům těchto organizací vynášela informace. Pražský vrchní soud ale letos v červnu pravomocně uzavřel, že skutky popsané v obžalobě se sice staly, nebyly ale trestnými činy.

Proto Janstu, Boháče a Břízu pravomocně osvobodil. V této části obžaloby zprostil viny i Peltu s Kratochvílovou. K dalšímu projednání vrátil jen poslední část skutků ohledně údajného nezákonného přidělení peněz 18 konkrétním žadatelům programu pro materiálně-technickou podporu sportovních klubů, a ta už se týká jen Pelty a exnáměstkyně.

„U dvou obviněných osob, které byly uznány vinnými, nejvyšší státní zástupce nesouhlasí s právní kvalifikací a s nestandardním postupem odvolacího soudu, který zamítl odvolání státního zástupce a současně věc vrátil soudu prvního stupně k novému projednání,“ uvedl nyní mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství. Tato část dovolání se týká Pelty a Kratochvílové.

Soud začal potřetí řešit vinu Pelty a bývalé náměstkyně Kratochvílové v kauze sportovních dotací

Číst článek

„U tří obviněných osob nejvyšší státní zástupce nesouhlasí se zprošťujícím rozsudkem a namítá, že skutkové závěru soudu jsou v rozporu s provedenými důkazy,“ pokračoval Malý. Tento výrok se týká šéfa ČUS Jansty, sekretáře unie Jana Boháče a bývalého šéfa ministerského odboru sportu Zdeňka Břízy.

Mluvčí doplnil, že dovolání směřuje i v neprospěch obou obžalovaných právnických osob, tedy FAČR a ČUS. Všichni obžalovaní dlouhodobě trvají na tom, že se ničeho nezákonného nedopustili.

Zbývající nerozhodnutou část obžaloby vůči Peltovi a Kratochvílové začal pražský městský soud projednávat potřetí v pondělí. Dospěl k závěrečným řečem, v nichž státní zástupce pro Peltu navrhl šest let vězení, pětimilionový peněžitý trest a pětiletý zákaz činnosti ve vedení korporací. Pro Kratochvílovou žádá 6,5 roku za mřížemi, dvoumilionový trest a šestiletý zákaz funkcí ve veřejné správě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme