Šampionát ve fotbale žen odhaluje gender pay gap. Hráčky oproti mužům dostávají čtvrtinovou výplatu

Hráčky na letošním fotbalovém mistrovství světa vydělají průměrně jen 25 centů na každý dolar, který si v loňském roce na mistrovství světa vydělali mužští fotbalisté. Na nerovné platové odměny mezi fotbalistkami a fotbalisty upozorňuje analýza serveru CNN.

Melbourne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

FIFA Wome's World Cup 2023 - ze zápasu Španělska a Kostariky

FIFA Wome's World Cup 2023 - ze zápasu Španělska a Kostariky | Zdroj: Profimedia

I přesto, že je pay gap (rozdíl v platech, pozn. red.) mezi fotbalisty a fotbalistkami enormní, letošní odměny pro hráčky na mistrovství, které se bude koná od 20. července v Austrálii a na Novém Zélandu, budou oproti dřívějším ročníkům vyšší.

Fotbalistky požadují rovné výdělky s muži. Nejhlasitější jsou Francouzky a Australanky

Číst článek

Prize money (peníze za výhru, pozn. red.) ženského mistrovství se od roku 2019, kdy se konalo naposled, téměř zčtyřnásobily. Podle údajů mezinárodní fotbalové asociace FIFA dostávaly hráčky na každý vydělaný dolar mužskými hráči méně než osm centů.

Letos z celkové částky 110 milionů dolarů na mistrovství světa žen přidělí FIFA 49 milionů přímo hráčkám. Za účast pak dostane každá fotbalistka minimálně 30 tisíc dolarů (v přepočtu téměř 650 tisíc korun). Každé hráčce vítězného týmu potom připadne ještě dalších 270 tisíc dolarů (zhruba 5 800 000 korun).

Zbylé finance by si měly poté rozdělit zúčastněné federace, které potom rozhodnou, jestli částky přidělí ještě týmům a hráčkám. Oproti mužské soutěži, která proběhla loni, ženy ale stále celkově dostanou o 330 milionů dolarů méně, v přepočti rozdíl přesahuje 7 miliard korun.

Prezident FIFA Gianni Infantino v letošním březnu uvedl, že se organizace vydává na „historickou cestu za ženský fotbal a za rovnost“. Dodal, že cílem organizace je, aby byly platové podmínky pro fotbalistky a fotbalisty rovné do roku 2027.

Barbora Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme