Konec povinných sedaček. Do fotbalové ligy se od příští sezony mohou vrátit tribuny na stání

Ligová fotbalová asociace ve svém novém licenčním řádu umožní klubům zřídit na svých stadionech sektory na stání. Povinnost mít všechna místa k sezení bude tak bude platit jen pro zápasy českých klubů v evropských pohárech.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Bohemians při zápase ve svém sektoru stojí, i když sedačky nyní k dispozici mají

Fanoušci Bohemians při zápase ve svém sektoru stojí, i když sedačky nyní k dispozici mají | Foto: Pavel Jiřík mladší | Zdroj: www.bohemians.cz

„Vnímali jsme hlasy fanoušků, kteří po znovuzavedení míst na stání dlouho volali. Našemu rozhodnutí předcházela série jednání. Nakonec jsme se shodli navrhnout ligovým klubům změnu v Klubovém licenčním řádu, kterou schválilo i Ligové grémium na svém posledním zasedání,“ vysvětlil v tiskové zprávě LFA její předseda Dušan Svoboda.

Změna u fotbalových ‚lvíčat‘. Trenéra Vítězslava Lavičku nahradí Karel Krejčí

Číst článek

„Sektory na stání v Ďolíčku byly a pak se musely rušit. Zlepší to atmosféru, zvětší kapacitu stadionu jak pro domácí, tak pro hosty. I z bezpečnostního hlediska je mnohem lepší sektor bez sedaček než se sedačkami. Fanoušci v kotlích stejně stojí a je mnohem nebezpečnější stát na sedačce než na místě, které je určené ke stání,“ řekl serveru iROZHLAS.cz ředitel Bohemians Praha 1905 Darek Jakubowicz.

Zavedení sektorů na stání ale neznamená jen odstranění sedaček. „LFA i bezpečnostní složky nám musí schválit návrh. Kapacitu Ďolíčku budeme navyšovat, záleží na tom, s jakým návrhem přijdeme,“ plánuje Jakubowicz.

V konkrétním případě Ďolíčku jde především o prostor na tribuně za jednou z branek, kde sice doposud sedačky nebyly, ale zároveň se do těchto místo nesměly prodávat vstupenky.

Minimální kapacita zůstává

Sektory na stání budou přímo určené vlajkonošům hostujícího a domácího klubu, a to pouze za oběma brankami nebo na tribuně protilehlé k hlavní, avšak pouze po úroveň hranice pokutového území.

Klubový licenční řád zároveň upravuje počty minimální kapacity prvoligových stadionů. Celková minimální kapacita zůstává na úrovni 4500 diváků, ale minimální počet sedadel se snižuje na 3500.

„Kluby si také budou muset celý postup promyslet, protože pro zápasy evropských pohárů UEFA i nadále trvá povinnost tribun kompletně osazených sedačkami,“ varoval licenční manažer FAČR Stanislav Rýznar kluby s evropskými ambicemi.

Oprava :-) V první lize můžou kluby od příští sezony opět zavést místa na stání, pokud splní bezpečnostní předpisy. V evropských pohárech ovšem musí být nadále všechna místa k SEZENÍ. Změnu schválil výkonný výbor.

15:24 – 04. 12. 2018

3 25

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme