FIFA a UEFA porušily blokováním Superligy evropské právo. Rozhodl o tom unijní soudní dvůr

Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku rozhodl, že Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) a Mezinárodní fotbalová federace FIFA blokováním plánované fotbalové Superligy jednaly v rozporu s evropským právem. Podle soudců zneužily UEFA a FIFA svoje dominantní postavení tím, že hrozily sankcemi klubům a hráčům za vstup do jimi neschválených soutěží.

Lucemburk (Aktualizováno: 11:09 21. 12. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

FIFA i UEFA zneužily podle soudního dvora EU svoje dominantní postavení

FIFA i UEFA zneužily podle soudního dvora EU svoje dominantní postavení | Zdroj: Profimedia

Čtvrteční verdikt ale neznamená, že by byl projekt Superligy oficiálně schválen. „Soud rozhodoval o regulích FIFA a UEFA, nikoli o tomto specifickém projektu,“ uvedl soud. Podle UEFA rozhodnutí neznamená podporu či potvrzení Superligy a je přesvědčena, že její pravidla jsou v souladu s evropskými zákony.

Proti fotbalové veřejnosti. Projekt Superligy se pokusili oživit Španělé, ale v Nyonu znovu nepřesvědčili

Číst článek

Šéf společnosti A22 Sports, která má Superligou vytvořit, reagoval na verdikt Soudního dvora EU slovy, že fotbal je nyní svobodný. „Získali jsme právo soutěžit. Monopol UEFA skončil. Kluby nyní mohou bez hrozby sankcí samy rozhodovat o své budoucnosti,“ uvedl v prohlášení Bernd Reichart, bývalý šéf německé televizní stanice RTL.

Nový formát

Vzápětí A22 Sports představila nový návrh Superligy, podle kterého by v soutěži hrálo 64 mužských a 32 ženských týmů ligovým systémem. Zápasy by se konaly uprostřed týdne, uvedla v prohlášení. Z utkání elitních evropských celků slibuje streamované přenosy zdarma.

UEFA chce dál uplatňovat solidární evropskou fotbalovou pyramidu. „Věříme, že její model, který fanoušci a všechny zúčastněné strany označili za nenahraditelný, bude evropským a mezinárodním právem chráněn proti frakčním hrozbám,“ uvedla UEFA.

Založení superligy předloni oznámilo 12 evropských velkoklubů. Projekt kvůli obrovské vlně odporu nevydržel ani 48 hodin. I pod hrozbou sankcí od UEFA se od něj poté devět klubů odvrátilo, letos se k nim přidal ještě Juventus Turín; myšlenku tak nadále oficiálně podporují jen Real Madrid a FC Barcelona.

Předchozí návrh

Generální advokát Soudního dvora EU Athanasios Rantos přitom loni uvedl, že UEFA a FIFA mají právo blokovat vstup klubů do jimi neschválených soutěží a trestat hráče, kteří tak učiní. Jeho stanovisko má pro velký senát Soudního dvora doporučující charakter, v minulosti se soudci s názorem generálního advokáta většinou ztotožnili. Řeka Rantose v případu nahradil Polák Maciej Szpunar.

Letos v únoru představili zástupci Superligy nový formát nezávislé soutěže. Účastnit by se jí mělo 60 až 80 klubů ze všech evropských států a hrát by se mělo v několika ligách. Podle agentury AP, která přirovnala dnešní verdikt k průlomovému Bosmanovu pravidlu o přestupech z roku 1995, jsou ale například anglické kluby k novému projektu skeptické.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme