Zjednodušení, zrychlení, úleva. Stavební řízení je nově digitální, úřady si ale stěžují na přípravy

Zjednodušení, zrychlení, úleva. To by měla zajistit digitalizace stavebního řízení, která začíná 1. července. Některé stavební úřady si ale stěžují, že systém není připravený. „Systém připraven je. Problém je, když spouštíte nový systém, se kterým se zároveň spouští zákon, nemůžete ho obrátit proti reálným datům státu,“ vysvětluje v rozhovoru pro Radiožurnál Ivan Bartoš (Piráti), ministr pro místní rozvoj a vicepremiér pro digitalizaci.

Rozhovor Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (vlevo) a ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (oba Piráti)

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (vlevo) a ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (oba Piráti) | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Co všechno se spouští?
O půlnoci jsme spustili systém, který podporuje nový stavební zákon a digitalizaci stavebního řízení. Důležitou součástí stavebního zákona je portál, kde stavebníci dostanou všechna povolení a vyjádření online. Tam mohou lidé, kteří staví, ale i developeři, všichni, nahrát kroky, které jsou potřeba k žádosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

„Budeme maximálně pomáhat, abychom to společně zvládli. Je to významný krok, na který Česká republika čekala dlouho,“ říká o novém stavebním zákonu a digitalizaci stavebního řízení Ivan Bartoš

Ty potom ve stejném systému přecházejí na stranu části úřednické, tedy pro stavební úřady a dotčené orgány, kde se přes internetové prohlížeče přistupuje k jednotlivým podáním a ta se vyřizují.

Dokumentace nebude nikde obíhat, vše leží na společném úložišti. Systém je centralizovaný a teď budeme rozvíjet další automatizaci úkonů. Nic se netiskne, stavební dokumentace je na jednom místě, úřady a člověk, který staví, informace sdílí.

Všichni vědí, v jaké fázi povolení je. Mělo by to výrazně zrychlit stavební řízení, zpřehlednit, ale i umožnit systém jako takový řídit.

Právě dotčené úřady ale před spuštěním systému varovaly, že neměly v rámci testování možnost si vyzkoušet řízení od začátku do konce a že systém není připraven. Bude skutečně všechno probíhat online?
Systém připraven je.

Problém je, když spouštíte nový systém, se kterým se zároveň spouští zákon, nemůžete ho obrátit proti reálným datům státu ani proti registrům nebo napojení na důležité agendy, což v ostré verzi je.

Nový stavební zákon budí na úřadech obavy a politici kritizují digitalizaci. Bartoš čeká počáteční obtíže

Číst článek

Pořádali jsme školení, která běžela zhruba měsíc, a webináře, návody, manuály jsou již na stránkách. Iniciační krok podání žádosti, se kterou pak úředník pracuje, nasimulovat v testovacím prostředí nejde.

Podle statistiky z dnešního rána (informace odpovídá zhruba času 7.25) na portálech už nabíhají přístupy těch, kteří staví. Založeno bylo celkem 24 podání, pět už jich bylo odesláno. Přihlášení na portálu ze strany uživatelů je několik stovek a v systémech, kde pracují úředníci, je zhruba 1600 lidí, 100 lidí se přihlásilo z úřadů za poslední hodinu.

Jsme připraveni, podporu poskytují call centra, všichni mají telefonní čísla na technickou i případnou legislativní podporu. Budeme maximálně pomáhat, abychom náběh společně zvládli. Je to významný krok, na který Česká republika dlouho čekala.  

Některé úřady dostaly elektroniku se zástrčkami, které se nepoužívají v Česku, ale v cizině. Nemohlo by rozjezd celé digitalizace brzdit to, že úřady nebudou dostatečně vybavené potřebnou technikou?
Všechny úřady už nějakou techniku mají, mají laptopy i monitory.

Řada věcí kolem digitalizace stavebního řízení jsou dezinformace. Systém je připravený, uklidňuje Bartoš

Číst článek

Rozhodli jsme se ale postavit všechny stavební úřady na stejnou, a velmi dobrou, startovní čáru. Centrálně jsme nakoupili zhruba 4500 stanic, 9000 monitorů.

Skutečně se stalo, že na začátku minulého týdne někdo v dodavatelském řetězci přibalil do několika sad místo správné zástrčky k notebooku její anglickou verzi, byť dokovací stanice, kam se notebook zacvakne, měla standardní připojení.

Jakmile jsme to zjistili, kontaktovali jsme dodavatele a okolo 25. 6. došlo k plné náhradě. Systém běží v klasickém prohlížeči. Sám jsem v noci zkoušel podávat žádost z obyčejného mobilního telefonu, systémy jsou přístupné.

V technice problém není, ale úřady budou, a věřím, že většinou už jsou, vybaveny dvěma monitory a novými notebooky pro práci v kanceláři, z homeoffice i z terénu.

Petr Král, vma, jkd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme