Nejlépe se fyzika učí prakticky, říká učitelka, která prošla tréninkem kosmonautů

Fyzika nemusí být nudný předmět. Může přinést i spoustu zážitků. O tom se přesvědčila učitelka fyziky Rita Chalupníková, která vyzkoušela fyzikální zákony na vlastní kůži. Spolu s dalšími učiteli přírodovědných oborů z celého světa totiž prošla tréninkem kosmonautů v americkém kosmickém a raketovém centru. Chce totiž fyziku učit trochu jinak.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Procházka ve vesmíru

Procházka ve vesmíru | Foto: NASA

„Mám svoji kombinézu. Jakmile byla lunární mise, všichni jsme se do nich museli obléknout a byli jsme hned ve stejnokroji. Mám na ní i své jméno,“ popisuje svůj oblek, který si ze Spojených států dovezla.

Na stáži v raketovém centru si vyzkoušela simulované mise ve vesmíru, jako je chůze po Měsíci nebo oprava modulu kosmické stanice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fyzika nemusí být nudný předmět, o tom se přesvědčila učitelka fyziky Rita Chalupníková, která vyzkoušela fyzikální zákony na vlastní kůži během tréninku kosmonautů, více zjišťovala redaktorka ČRo Iveta Záleská

„Já jsem vůbec netušila, že nás do tohohle oblečou, skutečně jsme měli i boty, kalhoty a navlékli nás do takových vest a zavěsili nás. Najednou jsme byli v simulovaném stavu beztíže, samozřejmě to nebylo takové, ale vypadalo to tak. Vypadl mi z ruky třeba šroubovák a ten už jsem zpět nedostala,“ vypráví své zážitky fyzikářka.

Zpět si dovezla zážitky i nový elán

Kromě suvenýrů si přivezla také mnoho tipů na zajímavé fyzikální pokusy. Přesto si nemyslí, že by teď radikálně změnila svoji výuku.

„Já si nemyslím, že bych změnila svou výuku. Já jsem se dostala do Huntsville možná i díky tomu, že fyziku neučím moc tradičně. V současné době na naší škole probíhá deset projektových dnů, nejsou jen fyzikální, ale fyzika tam tvoří velkou část. Takže se žáci učí fyziku, ale pak si ji prakticky vyzkouší,“ dodává.

Ředitel školy Milan Chalupník věří, že jeho žena inspiruje i další učitele. Projektové dny, které už teď škola pořádá, dětem přináší mnoho zážitků.

„Získali jsme podporu na vysázení bylinek, čichárium tomu říkáme. Děvčata na prvním stupni vymyslela takovou spirálu, do které jsou bylinky nasázené. V květnu jsme s žáky sázeli a teď už jsou pěkně zelené,“ říká ředitel školy v Seči na Chrudimsku.

„Nechtěla bych se úplně změnit v tom, jak učím, ale chtěla bych mít na škole další projektový den právě na téma kosmonautika. Přineslo mi to nová přátelství, nová setkání, nový elán do výuky, restart učitele bych to nazvala. Prostě obrovskou chuť vytvořit teď něco nového a zkusit to,“ doplňuje nadšená fyzikářka ze Seče.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme