Kneset volí nového prezidenta Izraele. Hlavní favorité odstoupili

Izraelský parlament dnes rozhoduje o nástupci prezidenta Šimona Perese. Kdo z pětice kandidátů se jím stane, je těžko předvídatelné. Největší favorité totiž z klání krátce před volbami odstoupili. Devadesátiletému Peresovi vyprší mandát na konci června. Podle stávající legislativy může prezident zastávat úřad jen jedno sedmileté funkční období.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stát Izrael

Stát Izrael | Foto: Emanuel Macoun

Odstupující prezident Šimon Peres přeje persky íránskému lidu k novému roku. Izrael má málo podobně silných a uznávaných politických osobností, které by byly něčeho podobného schopné.

A ani žádný z potenciálních Peresových nástupců zatím nijak neoslňuje. Největší šance mají zřejmě poslanec Knesetu Reuven Rivlin ze strany Likud a bývalá soudkyně nejvyššího soudu Dalia Dornerová. Po odstoupení největších favoritů ale není nic jisté.

Ministr energetiky a vodních zdrojů Silvan Šalom vzdal boj po obvinění ze sexuálních deliktů a poslance za Stranu práce Benjamina Ben-Eliezera vyšetřuje policie pro korupci.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme