Hillary Clintonová v pamětech přiznává, že hlasovat pro zásah v Iráku byl omyl

Ve Spojených státech dnes vycházejí paměti Hillary Clintonové, bývalé ministryně zahraničí, senátorky a potenciální kandidátky na prezidentský úřad. Ti, kdo čekají pikantní odhalení z intimního života někdejšího prezidentského páru, si ale musí nechat zajít chuť. Kniha přibližuje největší výzvy čtyřletého působení Hillary Clintonové v čele americké diplomacie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová představuje knihu svých pamětí

Hillary Clintonová představuje knihu svých pamětí | Zdroj: Reuters

Z úryvků, které vydavatelství Simon and Schuster uvolnilo do tisku, vyplývá, že Hillary Clintonová je ve svých memoárech zdrženlivá, co se týká rodinného života a manželství. O to otevřenější je ohledně čtyř let v pozici americké ministryně zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V USA vycházejí paměti bývalé ministryně zahraničí Hillary Clintonové. Jejich obsah přiblížila zpravodajka Lenka Kabrhelová

Podle samotné Clintonové paměti nejsou určené jen pro washingtonské experty a politické kruhy, ale snaží se pomoci běžných Američanům zorientovat se v okolním světě, který se rychle proměňuje a mnozí mu přestávají rozumět. Mají také přiblížit, jak rozhodnutí nejvyšších politiků ovlivňují životy obyčejných lidí.

Hillary Clintonová to stručně shrnula tak, že se pokusila vysvětlit, proč třeba ekonomická krize v řeckých Aténách je důležitá i pro obyvatele stejnojmenného města v americké Georgii.

Na otázku, které kroky pro ni byly v roli ministryně zahraničí nejtěžší, Hillary Clintonová v jednom z propagačních rozhovorů s humorem poznamenala, že nejtěžší bylo knihu vůbec napsat.

Vrací se ale i k některým momentům, které přišly dávno před tím, než nastoupila na pozici šéfky diplomacie v Obamově vládě. Vůbec poprvé označuje za chybné to, že v roce 2002 jako senátorka hlasovala pro povolení válečné operace v Iráku. Jak doslova říká, myslela si, že jednala v dobré vůli, ale že to byl omyl.

Právě Irák potom byl jedním z témat, která Clintonovou obrazně řečeno potopila během stranických prezidentských primárek v roce 2008, z nichž vzešel jako demokratický kandidát Barack Obama.

Bude kandidovat? Odpověď se Američané z knihy nedozvědí

Odpověď na nejpalčivější otázku, jestli se Hillary Clintonová v příštích volbách bude ucházet o Bílý dům, kniha nedává. Sama politička prý ještě není rozhodnutá.

Média ale na základě memoárů přicházejí s nejrůznějšími odhady. Například komentátor listu Wall Street Journal označil paměti za manifest na sjezd demokratů, komentátorka listů Daily News se pro změnu věnuje vizuální stránce knihy, na jejímž přebalu je Hillary Clintonová v perfektní formě, odpočatá a vypadá prý prezidentsky.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme