Zoo v Praze otevírá Velemlokárium, inspirovat se nechala slavnou Čapkovou knihou

Pražská zoologická zahrada otevírá nový pavilon věnovaný velemlokům čínským. Hlavní atrakcí Velemlokária je metr a půl dlouhý samec Karlo, zapůjčený ze zahrady v německém Karlsruhe.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velemlok

Velemlok | Foto: Zoo Praha

Pro v pořadí už třináctý pavilon byla podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka inspirací i kniha Karla Čapka Válka s mloky.

„Karel Čapek velemloky viděl podle všeho v pražské Grébovce ve třicátých letech, kdy tam byli nějakou dobu drženi, a nechal se jimi inspirovat k napsání světově známého románu. Čili náš pavilon je také takovou poctou Karlu Čapkovi,“ řekl ředitel.

Nová expozice na Čapkův román i odkazuje. Její návštěvníci si mohou Válku s mloky poslechnout ve speciálním poslechovém koutku. Můžou si také prohlédnout jednotlivé obálky knihy, která vyšla v mnoha jazycích.

Jak už tento týden uvedla mluvčí zoo Jana Ptačinská, Velemlokárium je unikátní projekt, který pražské zařízení řadí mezi světové zoologické zahrady.

„Jde o velmi choulostivé tvory, jejichž chov je velmi náročný. Přizpůsobit podmínky pro to, aby se jim dařilo, je samozřejmě veliký oříšek,“ zdůraznila mluvčí.

Velemlok čínský dorůstá délky kolem 1 až 1,2 metru, největší pražský exponát ovšem měří 1,8 metru. Velemloci pocházejí z čínských hor, kde se ale vyskytují velmi vzácně. Jejich prostředí je typické tím, že tam musí proudit čistá voda. V pražském Velemlokáriu má každý jedinec svoji svébytnou tůni.

„Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost vidět velemloky jak zespodu, tak shora i ze strany, protože tůně jsou umístěny v různých výškách a návštěvníci mohou jednotlivé velemloky pozorovat z různých úhlů,“ přibližuje mluvčí zoo.

Velemloci jsou aktivní zejména ve tmě, a proto pavilon podle mluvčí Ptačinské simuluje i různé denní režimy. „Když návštěvníci přijdou v určitých hodinách, zažijí denní režim velemloka. Ovšem přijdou-li v jiných hodinách, zažijí noc, kdy je velemlok aktivnější,“ uzavírá mluvčí.

David Kabele, Martin Brychta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme