Libyjský premiér Mítík přijal verdikt soudu, že jeho zvolení bylo neústavní

Libyjský premiér Ahmad Mítík přijal rozhodnutí Nejvyššího soudu o neústavnosti své volby předsedou vlády. V čele libyjského kabinetu tak zůstává úřadující Mítíkův rival a předchůdce Abdulláh Sinní, který v dubnu rezignoval po útoku na svou rodinu. Rozhodnutí soudu respektuje i parlament, který Mítíka hlasy islamistického bloku zvolil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libyjský premiér Ahmad Mítík

Libyjský premiér Ahmad Mítík | Zdroj: Reuters

„Ve jménu lidu rozhodl soud o neústavnosti usnesení Národní rady číslo 38 z roku 2014, kterým se ustanovil Ahmad Omar Mítík premiérem přechodné vlády," přečetl rozsudek soudce ústavního oddělení Nejvyššího soudu.

Uznání rozhodnutí soudu ze strany premiéra i parlamentu je vzácným případem respektu k institucím v zemi, kterou ovládá stále větší politický chaos.

Mítík je z města Misuráta, premiérem ho ve sporném hlasování zvolili především islamističtí poslanci. Nový parlament budou volit Libyjci 25. června.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme