Marine Le Penová označila EU za totalitní organizaci, chce vrátit suverenitu národním státům

Euroskeptici chtějí změnit Evropu a vrátit suverenitu zpět národním státům. V Bruselu to řekla Marine Le Penová, která je dnes hlavní postavou euroskeptiků. V evropských volbách o víkendu triumfovala ve Francii. Spolu s ostatními nacionalisty chce v Evropském parlamentu vytvořit novou euroskeptickou skupinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva: Matteo Salvini z italské Ligy severu, Harald Vilimsky z rakouské strany Svobodných, Marine Le Penová z francouzské Národní fronty, Geert Wilders z nizozemské Strany pro svobodu a Gerolf Annemans z belgické strany Vlámský zájem

Zleva: Matteo Salvini z italské Ligy severu, Harald Vilimsky z rakouské strany Svobodných, Marine Le Penová z francouzské Národní fronty, Geert Wilders z nizozemské Strany pro svobodu a Gerolf Annemans z belgické strany Vlámský zájem | Zdroj: Reuters

Francouzská politička Marine Le Penová z Evropského parlamentu ohlásila pokus změnit Unii. Podle ní je současná Evropská unie technokratická.

„Marine Le Penová také použila v souvislosti s Evropskou unií spojení totalitní organizace. Srovnala ji tedy s nacistickou třetí říší nebo se Stalinovým Sovětským svazem. Takto otevřeně to neřekla, ale nálepka totalitní se používala pro tyto režimy,“ komentoval výroky Le Penové zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Onbdřej Houska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výroky a plány Marine Le Penové v Evropském parlamentu shrnul zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska

Spolu se svými spojenci bude Le Penová usilovat mimo jiné o konec eura. Společnou evropskou měnu považují za kořen všech ekonomických problémů. Le Penová by také chtěla vrátit pravomoci zpět národním státům nebo zastavit imigraci do zemí Evropské unie.

„Je to oligarchie, která ztratila podporu lidí. Nechtějí lidem naslouchat. Nespokojenost, kterou lidé vyjádřili při volbách, je nezajímá," řekla Le Penová.

Novou euroskeptickou skupinu, která kolem Le Penové vzniká, musí tvořit strany nejméně sedmi zemí. Le Penová má zatím čtyři partnery a nepochybuje o tom, že další dva ještě získá.

K francouzské političce se už přidala například italská Liga severu nebo euroskeptik Geert Wilders. Nizozemský krajně pravicový politik je přesvědčen, že s Le Penovou a dalšími píše historii.

„Jsme skupinou stran, které bojují za suverenitu a za národní stát. Změna přijde už zítra,“ upozornil Wilders.

Šéfka francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová | Foto: European Parliament

Nizozemský euroskeptik také potvrdil, že loni jednal i s bývalým českým prezidentem Václavem Klausem. Sešli se prý jen jednou. Přestože se podle Wilderse vzájemně velmi respektují, ke konkrétní dohodě nedošlo.

Le Penová a její Národní fronta o víkendu zvítězila v evropských volbách ve Francii. Tuto stranu i její evropské partnery většina odborníků považuje za krajně pravicové a někdy i rasistické skupiny.

„Německý ministr financí Wolfgang Schäuble řekl o Marine Le Penové, že je to fašistka. Mohou to být nálepky, ale podle expertů minimálně jádro Národní fronty je krajně pravicové, fašistické, rasistické, xenofóbní,“ dodal bruselský zpravodaj Houska.

Ondřej Houska, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme