Thajská armáda zadržuje 155 politiků včetně expremiérky, chce jednat

Thajská armáda údajně zadržela expremiérku Jinglak Šinavatrovou a dva členy její rodiny. Podle agentury Reuters o tom informoval jeden z důstojníků. Chce je prý držet maximálně týden, dokud vojsko nezorganizuje zemi. Armáda si po čtvrtečním převratu předvolala celou svrženou vládu včetně expremiérky a členů její politicky vlivné rodiny. Předvolání zdůvodňuje tím, že chce udržet mír a zajistit chod země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velitel thajské armády Prajuth Čan-Oča

Velitel thajské armády Prajuth Čan-Oča | Zdroj: Reuters

Armáda využívá televize i rádia, aby ujistila nejen Thajce, ale i mezinárodní veřejnost, že v zemi je klid a pořádek.

Proto také údajně převrat udělala. Velitel thajské armády Prajuth Čan-Oča ve čtvrtek sliboval obnovení pořádku a zavedení ekonomických a sociálních reforem.

Armáda však donutila provládní i protivládní demonstranty, aby se rozešli, a jejich vůdce zadržuje. Zakázala také jakékoliv shromažďování více než pěti lidí. Vojáci vyhlásili i zákaz nočního vycházení. To ale dnes mluvčí armády v televizním vystoupení zmírnil.

„Z povinnosti nevycházet v nočních hodinách vyjímáme osoby, které potřebují cestovat, pracují na směny, nebo ty, kteří převážejí produkty, které by se mohly nočním stáním zkazit. Zákaz se nevztahuje také na lidi, kteří potřebují akutní pomoc a musí jet do nemocnice,“ uvedl.

Politici nesmí ze země

Vojáci ale začali hlídat hranice Thajska, 155 prominentním politikům a aktivistům zakázali zemi bez povolení opustit a povolali je do svého sídla v Bangkoku k jednáním o budoucnosti státu.

Armáda tvrdí, že je neutrální a chce s politiky co nejdříve vyřešit další kroky, vedle jejich zadržování jim však také vzala všechny přístroje, kterými by mohli komunikovat s okolím.

„Chceme je jen oddělit od tlaků, kterým musí čelit ve svých domovech a stranách. Chceme, aby měli čas o celé situaci popřemýšlet a trochu se uvolnili,“ vysvětlil BBC mluvčí thajské armády.

Všechny televizní kanály v Thajsku ukazují po převratu znaky armády a vysílají zarputilá prohlášení a vlastenecké písně | Foto: ČTK/AP

Také dodal, že se politici pohybují ve velmi příjemném prostředí a armáda se jim snaží dopřát pohodlí. Zadržovat je v tomto režimu budou údajně asi týden. Žádné podrobnosti přímo z nějakých jednání ale nejsou známy.

Kdy by mohla armáda vrátit moc zpět vládě, lze podle mluvčího armády velmi těžko odhadnout. „Chceme to ukončit tak rychle, jak jen budeme moci. Ovšem nedokážeme předpovědět, jak dlouho to může trvat. To záleží na situaci a okolnostech.“

Armáda prý nechce získat moc natrvalo a převrat udělala údajně hlavně kvůli lidem, aby navrátila pořádek v zemi. V pondělí, když vojáci vyhlásili stanné právo, však také říkali, že nejde o státní převrat.

Thajsko - časová osa hlavních události a převratů od roku 1932 | Foto: ČTK

Silvie Třeslínová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme