Východoukrajinská města obklíčila armáda i domobrana. Vojáci stříleli i na vlastní

Města Kramatorsk a Slavjansk na východě Ukrajiny jsou v dvojím obklíčení, kontrolní stanoviště vybudovala tamní proruská domobrana i ukrajinské síly. Dějištěm a terčem většiny ozbrojených útoků na východní Ukrajině jsou takzvané blokposty - tedy kontrolní stanoviště buď proruských, nebo ukrajinských sil. V dvojím prstenci blokpostů jsou města Slavjansk a Kramatorsk v Doněcké oblasti. Splést si, na koho střílet, může být velmi snadné. Přesvědčilo se o tom i ukrajinské letectvo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednotky ukrajinské armády ve vesnici Dolina, asi 30 km od Slavjansku

Jednotky ukrajinské armády ve vesnici Dolina, asi 30 km od Slavjansku | Foto: Sergei Grits | Zdroj: ČTK

Jeden blockpost stojí i na okraji města Kramatorsk. „Teď se tě budou ptát a ukážou to v Evropě“, ruší svým rozkazem mlčenlivost svých vojáků velitel blokpostu u Kramatorsku a dodává: „Ať o nás lidi v Evropě vědí, jim to neukazují.“

„Jmenuji se …. Dmitrij,“ trochu váhá s odpovědí mladý příslušník domobrany v maskáčích a se samopalem. Obličej mu zakrývají neprůhledné sluneční brýle a kšiltovka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo na kontrolním stanovišti proruské domobrany natáčel zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín

„Naším hlavním úkolem je tady chránit město, odrazit útok, jsme na první linii. Tady už nejde o žádné výstražné výstřely do vzduchu,“ říká Dimitrij.

Blokpost ukrajinských sil je odsud vzdálený asi kilometr po dálnici. „Už tři dny za sebou jim přejeme dobré ráno z granátometů a čekáme, kdy odsud odejdou. Potom rozebereme i náš blokpost a město se vrátí k normálnímu životu,“přidává se k rozhovoru další domobranec s protitankovou zbraní v ruce.

„To je taková zajímavá věc, dárek bojovým vozidlům pěchoty ukrajinské armády,“ chlubí se zbraní další z domobranců.

Na pouzdru kdosi nebo on sám namaloval nápis „Za svatou Rus“.

„Snažíme se ochránit město před nebezpečím, hlavně ze strany členů organizace Pravý sektor, snažíme se překazit dodávky zbraní a narkotik do města i zajistit základní pořádek, aby tady nevládla kriminalita,“ dodává.

Před nedělními prezidentskými volbami tyto hlídky prohlížejí každé auto obzvlášť pečlivě. Podle vedení tzv. Doněcké lidové republiky jsou volby nezákonné a do měst se nesmí dostat žádné volební materiály.

Proruský voják ve Slavjansku | Foto: ČTK/AP, Alexander Zemlianichenko

„Zadrželi jsme celou dodávku s předvolebními agitačními letáky. Materiály jsme spálili, protože nás v nich chtěli očernit,“ říká domobranec.

Domek dopravní policie za první barikádou z pneumatik je zasypán květinami a na sloupu visí fotka mladé ženy nebo dívky.

„Tamhle za horou stojí ukrajinská vojska. Třetího května ostřelovala náš blokpost. Granát zasáhl auto a zabil dívku, naši zdravotní sestru,“ vysvětluje domobranec.

V podobných případech bývá složité určit, kdo nese za konkrétní tragédii odpovědnost, pokud nejste zrovna přímo na místě. Na zmiňovaném postu ukrajinské armády mi její vojáci odmítli cokoli říci.

Ukrajinská armáda střílela na vlastní

Ukrajinská armáda přiznala, že její vrtulníky omylem zaútočily na vlastní pozice na východě Ukrajiny u města Volnovacha. Při bojích o kontrolní stanoviště tam předtím zahynulo 13 ukrajinských vojáků a asi dvě desítky proruských povstalců.

Střelba ze dvou vrtulníků zaskočila ukrajinské vojáky, kteří chvíli před tím odrazili útok proruské domobrany na jejich kontrolní stanoviště.

Proruské jednotky v ukrajinském Kramatorsku | Foto: ČTK/AP, Evgeniy Maloletka

„To jsou přece naši,“ zlobí se velitelé v polích a horečnatě se snaží po telefonu dovolat svým nadřízeným a vysvětlit jim situaci. Jeden z vojáků celý incident natočil.

Ostřelování vlastních pozic u Volnovachy tak svědčí především o nekoordinovanosti pozemních a leteckých sil ukrajinské armády.

Ukrajinská armáda obklíčila Slavjansk | Foto: Reuters

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme