V Moravskoslezském kraji registrují rekordní nárůst zájemců o pěstounství

Za první čtvrt rok už schválili úředníci v Moravskoslezském kraji 50 nových žádostí o pěstounství. Za celý loňský rok jich přitom bylo 130. Dětem, které stále zůstávají v dětských domovech, tak roste šance, že je za několik měsíců přivítají v náhradní rodině.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětský domov - Hora Svaté Kateřiny

Dětský domov - Hora Svaté Kateřiny | Foto: David Hertl | Zdroj: Český rozhlas

„Je nepochybné, že děti potřebují rodinu. Je pro ně dobré mít stále prostředí, což podporují také vědecké výzkumy, které hovoří o jedinečném vztahu mezi pečující osobou a dítětem,“ říká Daniel Rychlík z krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Na severu Moravy a ve Slezsku ale stále vyrůstá přes 500 dětí v dětských domovech a 130 v kojeneckých ústavech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Moravskoslezský kraj je krajem s největším množstvím pěstounů

„Doma to bylo nepříjemné, tak jsme museli jet,“ svěřil se nedávno dvanáctiletý Petr z dětského domova z Vrbna pod Pradědem. Šance dětí na svoji rodinu ale roste. Když ne vlastní, tak alespoň pěstounskou.

„Jsme rádi, že žádostí přibývá. Evidujeme i vyšší počet lidí, kteří jsou ochotní si vzít i větší děti, děti jiného etnika nebo děti s hendikepem,“ podotkl Rychlík.

Podle něj za růstem žádostí stojí změna zákona, který teď pěstouny více podporuje. A také to, že se z pěstounství stalo celospolečenské téma.

„Na jednu stranu jsou tady lidé tvrdí a pracovití, na druhou stranu jsou tady i lidé s otevřeným srdcem. Ze všech dětí z celé České republiky, které jsou v pěstounské péči, jich hned dvacet procent žije právě v našem kraji,“ dodal Rychlík.

Moravskoslezský kraj je krajem s největším množstvím pěstounů, rekordní počet žádostí jeho prvenství ještě potvrdí.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme