Svatba nahradila registrované partnerství, gayové a lesby se mohou brát v Anglii a Walesu

Přes odpor církví a nemalé části politiků mohou ode dneška gayové a lesby v Anglii a Walesu uzavírat sňatky. Jde o historický krok na cestě k úplnému zrovnoprávnění homosexuálů. Gayové a lesby se doslova předháněli v tom, kdo dokáže zorganizovat svatbu načasovanou přesně na dnešní půlnoc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prsteny, manželství, svatba, sňatek

Prsteny, manželství, svatba, sňatek | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Hloubka citů, lásky a oddanosti není u párů stejného pohlaví v ničem odlišná. Tento zákon umožňuje společenské uznání této oddanosti prostřednictvím manželství. Parlament by měl před zákonem měřit všem stejně," argumentovala ministryně pro rovné příležitosti Maria Millerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o sňatcích gayů a leseb zjišťoval londýnský zpravodaj Jiří Hošek

Přijetí zákona umožňujícího sňatky homosexuálů bylo doslova revolucí v její mateřské Konzervativní straně a současně velkým politickým triumfem premiéra Davida Camerona. Řada jeho spolustraníků se totiž obávala, že podpora zákona vyústí v odliv hlavně venkovských voličů.

„Jsem konzervativec, protože věřím v instituci manželství. Myslím, že je to v naší společnosti něco velmi důležitého. Budu rád, když uvidím co největší počet lidí spojených v manželství. Takže je to otázka principu," prohlásil konzervativní poslanec Gavin Barwell, který nakonec hlasoval pro.

Jenna a Sammy ze severoanglického Hullu uvažovaly jen o registrovaném partnerství, ale jakmile se naskytla možnost regulérní svatby, neváhaly.

Podle obou mladých dívek je to otázka principu a rovnoprávnosti. „Když mají to právo muž a žena, tak proč ne dvě ženy?" ptají se svorně.

Anglii a Wales se letos v únoru rozhodl napodobit také skotský parlament. Gayové a lesby tam budou moct uzavírat sňatky nejspíš od letošního podzimu.

Možnost uzavřít manželství nabízejí gayům a lesbám i některé menšinové církve. Podle zákona o toto právo musejí výslovně požádat stát.

Anglikánská církev byla z této možnosti vyňata a zákon ji rovněž chrání před případnými žalobami odmítnutých žadatelů o církevní sňatek. Někteří anglikánští kněží ale hodlají nově sezdaným homosexuálním párům udělit požehnání.

Jiří Hošek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme