UK chce šetření údajného plagiátorství německého politika ukončit do léta

Nejpozději do léta ukončí Karlova univerzita v Praze vyšetřování údajné plagiátorské aféry německého politika Andrease Scheuera. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to řekl nový rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Generální sekretář bavorské CSU získal na pražské univerzitě malý doktorát PhDr., čelí ale podezření, že některé části opsal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální sekretář bavorské CSU Andreas Scheuer

Generální sekretář bavorské CSU Andreas Scheuer | Foto: ČSÚ

Scheuer měl údajně použít dlouhé pasáže z textu, který vydala Spolková centrála pro politické vzdělávání ve spolupráci s Münsterskou univerzitou, aniž by uvedl zdroj.

Univerzita už před několika týdny prověřila práci elektronicky a podezření z opisování tento test nepotvrdil. Teď podle rektora ale zkoumá dál.

„Posuzujeme to teď ještě podle dalších zdrojů, na které jsme byli upozorněni při tomto případu a řeší to etická komise. Domnívám se, že do léta určitě bude rozhodnuto,“ tvrdí Zima.

Scheuer neoprávněně používal titul

Pokud by se plagiátorství nakonec potvrdilo, pak by celý případ převzala a o dalším postupu rozhodla etická komise Univerzity Karlovy v Praze.

Kromě podezření z opisování je generální sekretář CSU obviňován i z neoprávněného užívání doktorského titulu. Scheuer na Univerzitě Karlově získal titul PhDr. a složil jen malý doktorát, což je obdoba magisterského titulu.

K používání doktorského titulu by ho ale v Německu opravňoval pouze zisk velkého doktorátu, tedy titulu Ph.D.

Andreas Scheuer se hájí tím, že v Bavorsku a Berlíně platí pro uznávání titulů jiná pravidla než ve zbývajících spolkových zemích, a že tím pádem nepodváděl. Titul Dr. nicméně přestal používat.

Helena Šulcová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme