Ze Sparty do Slavie a naopak. Několik reprezentantek před novou sezonou přestoupilo ‚na druhý břeh‘

V české nejvyšší fotbalové lize žen došlo v posledních dnech k několika netradičním přestupům. Se zahájením přestupního období si dva odvěcí rivalové, pražská Slavie a Sparta, vyměnily několik hráček. Franny Černá, Marie Nicole Bryscejnová a Michaela Khýrová míří do Sparty, Klára Cvrčková a Barbora Polcarová přestupují opačným směrem do týmu úřadujících mistryň ligy.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gabriela Šlajsová ze Slavie a Antonie Stárová ze Sparty

Gabriela Šlajsová ze Slavie a Antonie Stárová ze Sparty | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: Profimedia

Ženskému fotbalu v minulé sezoně vládly fotbalistky pražské Slavie. Po zisku ligového titulu o třináct bodů před Spartou slavily i double, jelikož vyhrály i domácí pohár. V něm při výhře 2:0 proti Slovácku jednou skórovala i Michaela Khýrová, která nyní do Sparty přichází jako volná hráčka.

Horší podmínky, platy a zázemí. České fotbalistky uvádí, proč je pro ně těžké dostat se na vyšší úroveň

Číst článek

Khýrová si debut v rudém dresu odbyla již v sezoně 2018/2019, poté se přes hostování v Dukle Praha stala kmenovou hráčkou Slavie - a po pěti sezonách se vrací do známého prostředí.

Ofenzivní záložnice Cvrčková a středopolařka Polcarová patří mezi největší talenty v tuzemském fotbale, čerstvé reprezentantky nyní po několika letech opouští Spartu.

„Všichni víme, že Slavia má nejlepší fanoušky, kteří podporují jak mužský, tak ženský fotbal. Doufám, že po sezoně budeme moct všichni společně oslavit titul,“ říká v prohlášení nová posila Slavie Cvrčková.

Velký problémem přestupů „na druhý břeh“ je, že v českém fotbalovém prostředí nemají nejlepší hráčky dostatek konkurenceschopných protivníků a týmů. U drtivé většiny prvoligových fotbalových klubů je ženský fotbal financován mnohonásobně méně než profesionální mužský, přestože v posledních letech je viditelná snaha o změnu.

Velkou příležitostí mohutného posilování obou týmů je taktéž možnost zahrát si Ligu mistrů. Fotbalistky Slavie si ji zahrály v posledních dvou letech a v následující sezoně jsou v posledním kvalifikačním kole nasazené, fotbalistky Sparty musí nastoupit do těžší, nemistrovské části.

Už před startem minulé sezony došlo ke dvěma zajímavým změnám v kádrech dvou nejúspěšnějších pražských klubů. Útočnice Tereza Kožárová odešla do Sparty a opačným směrem zamířila Karolína Křivská.

Tomáš Petrilák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme