Žvýkačky s obrázkem a husté lesy, vzpomíná Kličko na dětství v Mimoni

Bývalý boxer Vitalij Kličko, který je jednou z hlavních postav politických změn na Ukrajině, strávil část svého dětství v tehdejším Československu. Několik let bydlel s rodiči a bratrem na sovětské základně v Mimoni. Kličkův otec totiž sloužil v okupační armádě. Ta se před 23 lety dozvěděla, že musí zpět do Sovětského svazu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vitalij Kličko

Vitalij Kličko | Zdroj: Reuters

Vitalij Kličko kandiduje na nového ukrajinského prezidenta. Když mluví o ekonomické proměně své země, skoro pokaždé zmiňuje model České republiky.

„Bylo to období mého dětství a na takovou dobu se samozřejmě většinou vzpomíná jen pozitivně. Proto se velmi rád a často vracím na místa, kde jsme tehdy u vás pět let žili,“ říká několikanásobný mistr světa v boxu, dnes profesionální politik.

Jeho otec byl vojenským pilotem. „Předchozí služební pobyt otce a tedy i naší rodiny byl v Kazachstánu. Tam byla všude kolem nás jen step. A najednou jsme dorazili do Československa plného hustých lesů. To mě jako kluka fascinovalo,“ prozrazuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dětství v tehdejším Československu mluvil s Vitalijem Kličkem zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška

„Samozřejmě, že u vás byly také potraviny, které jsme vůbec neznali. Pamatuji si například na žvýkačky, které měly v obalu vždy nějaký obrázek,“ zavzpomínal před lety Vitalij Kličko.

S rodinou strávil na sovětské vojenské základně v Mimoni pět let. Dodnes si pamatuje i pár českých slov.

„Se školou jsme se velmi často dostali do Prahy. Navštívili jsme desítky vašich zámků a hradů. Vaši zem znám proto velmi dobře,“ tvrdí jeden z lídrů ukrajinské opozice. Pravidelně se do Mimoně vrací. Většinou ale tajně.

„Neustále mě to do Mimoně táhne. Je to důležitá součást mého života. Vždy si musím projít školu a dům s garsonkou, ve které jsme s rodiči bydleli. Pořád tam stojí,“ dodává Kličko.

Jen málo z dědictví po sovětské armádě se v Milovicích využívá

Číst článek

Dnes čelí jeho země hlavně na Krymu ruské intervenci. Možná se teď cítí jako kdysi Češi, které okupoval i jeho otec.

„Byla to politická okupace sovětským systémem. Ta přítomnost vojenského kontingentu u vás byla prostě strategií sovětské komunistické strany. A dnes je mi to vůči vaší zemi líto,“ omluvil se před lety Kličko.


Zvětšit mapu

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme