Pohoštění prý nebyl úplatek. Německý exprezident Wulff je podle soudu nevinný

Bývalý německý prezident Christian Wulff podle hannoverského soudu nepřijímal neoprávněné výhody. Obvinění se týkalo období, kdy byl Wulff dolnosaským premiérem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý německý prezident Christian Wulff u soudu v Hannoveru

Bývalý německý prezident Christian Wulff u soudu v Hannoveru | Zdroj: Reuters

Předsedou vlády Dolního Saska byl Wulff v letech 2003 až 2010.

V roce 2008 nechal údajně hostit na festivalu Oktorberfest od filmového producenta Davida Groenewolda, mělo jít o ubytování v hotelu Luisenhof a útratu v pivním stanu, celkem v hodnotě přes 700 eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentář k případu německého exprezidenta Wulffa nabídl publicista Jaroslav Šonka

Groenewold se tím prý snažil od Wulffa získat veřejné finance pro svůj film, které nakonec skutečně získal. Wulff odmítal, že by hoštění s podporou souviselo.

V procesu, který trval od loňského listopadu, nakonec převážily argumenty Wulffových obhájců. Výsledek byl v posledních dnech už obecně očekávaný, původně se však zdála kauza mnohem větší.

„Bylo to tak, že nejdřív mělo jít o větší věci, jako o nějaké státní zakázky, které by Dolní Sasko dalo nějakým přátelům tehdejšího tamního ministerského předsedy Wulffa, pak šlo o nějaké výlety, podporu, místo v soukromém letadle a podobné jiné věci, až konečně se toto všechno odstranilo, smetlo ze stolu, protože pro to nebyly důkazy,“ podotýká publicista a odborník na Německo Jaroslav Šonka.

Soud místo pokuty

Wulff, který do křesla spolkového prezidenta usedl v červenci 2010, v únoru 2012 po sérii afér rezignoval. Začátek konce si přivolal telefonátem šéfredaktorovi vlivného listu Bild, na kterého tlačil, aby nezveřejnil informace o zvýhodněném úvěru.

Obvinění se však nakonec týkalo pouze pohoštění na Oktoberfestu. Wulff mohl vše vyřešit pouhou pokutou, to však neudělal.

Německý prezident Christian Wulff po boku své manželky oznamuje odstoupení | Foto: ČTK/AP, Gero Breloer

„On by chtěl zase začít být nějak činný, mohl by být advokátem a podobně a prostě potřebuje plné očištění, trvá na tom a chce z toho vyjít vítězně, i když mu to v té prezidentské kariéře už nepomůže, tak zbytek jeho života nebude zatížený nějakým nevyřešeným případem,“ podotkl Šonka.

Kauza už nyní Němce příliš nezajímá, Šonka dokonce mluvil o jistém „zhnusení“ k opakovaně se vracejícímu tématu. Němci tak případ v poslední fázi vnímali především přes jeho bulvární stránku.

„Bulvární tisk si všímá například, že on během toho procesu úplně zešedivěl, veřejnost si všímá toho, že se rozpadlo jeho manželství a je to záležitost, která s ním u veřejnosti vzbuzuje nyní i určitou lítost,“ dodal Šonka.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme