Uznání pro šedý hranol. Klub za starou Prahu ocenil depozitář galerie v Liberci

Stavba depozitáře Oblastní galerie v Liberci dostala Cenu Klubu za starou Prahu. Historici a architekti ze sdružení, které se zajímá o moderní stavby v historickém centru české metropole, letos do užšího výběru nominovali pouze stavby mimo Prahu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klub Za starou Prahu ocenil dostavbu Oblastní galerie v Liberci jako moderní stavbu, která zapadá do historického okolí

Klub Za starou Prahu ocenil dostavbu Oblastní galerie v Liberci jako moderní stavbu, která zapadá do historického okolí | Zdroj: ČTK

Vítězná stavba vznikla většinou za peníze z evropských fondů, stále 360 milionů.

„Architekti pro ni zvolili takový přísný, minimalistický styl. Je to takový jednoduchý šedý hranol,“ popsal předseda poroty Rostislav Švácha.

Liberecký depozitář budí mezi místními obyvateli rozporuplné reakce.

„Části místního publika vadí. Já doufám, že ta naše cena přesvědčí místní občany, kteří mají rádi moderní architekturu, že na to šli architekti správně,“ doufá Švácha.

Klub za starou Prahu udílí ceny podesáté. Dalšími nominovanými byla dostavba brněnského Divadla na Orlí, rodinný dům s ordinací v Holešově, garáže a provozní budovy zahradnictví Národního centra zahradní kultury v Kroměříži, polyfunkční dům „Kovárna“ v Mohelnici a dostavba hotelu Arigone v Olomouci.

Šácha vysvětlil, že dobře si v soutěži vedly stavby z Moravy, Čechy reprezentoval jen vítězný Liberec. A úplně podle něj selhala Praha.

„Třebaže stavební výroba v České republice prochází krizí, na počtu uchazečů o cenu to znát nebylo. V architektonickém řešení staveb pro historické prostředí, respektive těch zdařilých, se asi neobjevily žádné výrazně nové trendy, ale v rámci těch zavedených si architekti počínají invenčně a nápaditě,“ dodal předseda komise.

Kvůli oceněné dostavbě je liberecká galerie až do konce února uzavřená. Stěhuje sbírky do nového depozitáře.

Klub Za starou Prahu ocenil dostavbu Oblastní galerie v Liberci jako moderní stavbu, která zapadá do historického okolí | Foto: ČTK

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme