O cenu Thálie bojuje 24 umělců. Nejvíce nominací má Národní divadlo v Praze

Dvacet čtyři umělců je nominovaných na cenu Thálie. Výroční ocenění se udělují v činohře, opeře, baletu a v muzikálu a operetě za loňské mimořádné jevištní výkony.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní divadlo

Národní divadlo | Foto: Národní divadlo

Mezi nominovanými umělci jsou herci Karel Dobrý a Tereza Vilišová, baletka Nikola Márová, operní pěvec Jiří Přibyl a také Monika Absolonová, Aleš Briscein a Jiří Langmajer v muzikálovém a operetním oboru.

Nejvíc nominací má Národní divadlo v Praze. Jednu nominaci získalo v kategorii opera díky Jiřímu Brücklerovi za roli Rodriga v inscenaci Don Carlo. Další čtyři pak umělci z baletu Romeo a Julii v choreografii šéfa baletu divadla Petra Zusky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o umělcích nominovaných na ceny Thálie připravila redaktorka Klára Bílá

„Petr Zuska udělal velmi dobré představení. Speciálně Nikola Márová má roli, kterou normální člověk v Romeovi nenajde. To je královna Mab. Je to královna snů. My všichni máme sny a stejně tak je měla Julie a Romeo a všichni kolem. Toto velmi zlidšťuje a možná zdramatizuje příběh. Pro mě to velmi posílilo vyznění Romea a Julie,“ chválil představení předseda odborné poroty Vladimír Nečas.

Pozadu nezůstala ale ani další divadla, třeba Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni bodovalo se čtyřmi nominacemi. Tři získali umělci z Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Podle člena odborné poroty Jaroslava Someše byly nominace v kategorii činohry letos obzvlášť výjimečné:

„Rysem roku 2013, což je velice zajímavé, byla hojná úroda vynikajících mužských hereckých výkonů. Rozhodovat o tom, která trojka bude ve finálních nominacích, bylo velice složité. Vlastně celá desítka, nejenom užší ale i širší nominace, je letos složena z výkonů, které by třeba v méně úrodných letech se ctí obstály v poslední trojici.“

Členové kolegia z herecké asociace vybírají z finálních nominací tajným hlasováním. Rozhodují se na základě vlastních diváckých zážitků z představení. Kolegium může udělit svou Zvláštní cenu za mimořádný umělecký přínos českému divadelnímu umění v kterémkoli z oborů, v nichž se Ceny Thálie udělují.

Laureáty vyhlásí Herecká asociace 29. března v Národním divadle. Přímý přenos bude vysílat i stanice Českého rozhlasu Dvojka.

Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme