V Česku se otvírá další pouliční knihovna, bude v telefonní budce

Česko pomalu objevuje kouzlo malých pouličních knihoven. Zdarma si půjčit knížku a po přečtení zase vrátit, případně darovat nějakou vlastní, mohou lidé na několika místech v Praze. Ode dneška bude jedna knihovnička také v nemocnici, v pražském IKEMu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihy (ilustr. foto)

Knihy (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

Lidé většinou nosí do pouličních knihoven knížky, které jim doma překážejí. Někdy se jedná o kuriózní témata.

Třeba Mirek Tomek přinesl mimo jiné knihu o stavbě plastikových modelů, sám pak narazil třeba na knihu o zdravé výživě ze šedesátých let, ale i na další zvláštnosti. „V něčem jsem ještě listoval, jako Čína dnes nebo Podkrkonoší včera a zítra,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek natočila redaktorka Květa Moravcová

Pouliční knihovna vlastně není nic nového. Alespoň v Praze. Kromě Dejvic, kde stojí už dva roky, ji před několika měsíci instalovali také na Zahradním městě a v Heroldových sadech v Praze 10.

Všechny i přes obavy z vandalismu nebo krádeží plní svůj účel. Lidé si zdarma knížky půjčují a pak je zase vracejí, anebo místo nich přinesou jiné.

Vůbec poprvé se knihovnička objeví v nemocnici. Ode dneška bude stát v hlavní budově Institutu klinické a experimentální medicíny. Pro knížky si tam lidé budou chodit do vyřazené telefonní budky.

„Nám se líbil ten nápad. Myšlenka, že můžeme použít telefonní budky jako objekt, který už zdánlivě dosloužil, a udělat z něj něco nového, něco, co zase poslouží dál, i když úplně jiným způsobem. Hezky se nám to spojilo s tou myšlenkou recyklace knížek – protože lidi to mají zkrátka někde ve sklepech, na půdách a nevědí co s tím,“ vysvětlila Monika Serbusová, která s několika dalšími nadšenci sehnala peníze a vytvořila ze sedmi dřívějších telefonních budek malé knihovny.

Knihu přinese i kardiolog Pirk

„Je to fajn nápad, protože spousta lidí si tady rádo něco přečte,“ pochvalovala si nápad jedna z pacientek v IKEMu.

Jak se svěřila, ona sama by uvítala třeba detektivky, něco romantického nebo historického, naopak nebude hledat nic válečného.

Vybrat si bude moci zřejmě i nějaký titul, který přinese známý kardiolog Jan Pirk. „Já jakožto staromilec nemám rád internetové věci, já prostě knížky a časopisy mám rád v papírové formě, protože je to výtvarné dílo, které vám něco říká. Jsem určitě příznivec knížek, takže je to fantastický nápad a určitě tam nějakou knížku přinesu,“ poznamenal Pirk.

V roli knihovniček se dřívější telefonní budky objeví možná také v Nemocnici Na Bulovce, obchodní Galerii Fénix nebo v kulturním stánku Meet Factory.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme