Kafka ke konci života pociťoval tvůrčí blok. Dopis, který o tom napsal, jde v Londýně do dražby

Londýnská aukční síň Sotheby's nabízí do dražby dopis od pražského spisovatele Franze Kafky, od jehož úmrtí letos uplynulo 100 let. V dopise, který napsal pravděpodobně v dubnu až červnu 1920 v severoitalském sanatoriu Merano, se autor svěřuje příteli, že už nedokáže dál psát. Aukční síň odhaduje hodnotu dopisu na 70 000 až 90 000 liber (zhruba dva miliony až 2,6 milionu korun).

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Franz Kafka na portrétu z roku 1923

Franz Kafka na portrétu z roku 1923 | Zdroj: Profimedia

Písemnost aukční síň nabízí v aukci „knih, rukopisů a hudebnin od středověku po moderní dobu”, která začala ve středu a potrvá do 11. července. Kafka, jeden z nejvýznamnějších spisovatelů 20. století, napsal dopis rakouskému básníkovi a nakladateli Albertu Ehrensteinovi. Pravděpodobně jde o odpověď na žádost o příspěvek do literárního časopisu Die Gefährten (Přátelé).

V jednostránkovém dopise v němčině se Kafka svěřuje, že už tři roky nic nenapsal. Kafkovi byla v roce 1917 diagnostikována tuberkulóza, ale o nemoci v dopise nepíše.

Otužování podle strýce a stín zámku. Léto trávil Franz Kafka v Třešti, prožil tam lásku s  ‚malou tlustou H.‘

Číst článek

„Když obavy proniknou do určité vrstvy vnitřní existence, psaní a naříkání zjevně ustávají, můj vzdor vskutku nebyl příliš silný,” napsal v dopise spisovatel, který se proslavil románem Proces či povídkou Proměna.

„Je to velmi bolestný dopis napsaný ke konci jeho života, kdy vyjadřuje svou beznaděj ohledně dalšího psaní a svůj pocit spisovatelského bloku,” řekl agentuře Reuters expert na knihy a rukopisy u Sotheby's Gabriel Heaton.

„Je psychicky nesmírně zesláblý a započíná přesto svou velmi intenzivní korespondenci s Milenou (Jesenskou), touto velkou láskou jeho posledních let, která zažehne obnovenou tvořivost. Takže ačkoli je tu zoufalý, je tu těsně před posledním přívalem velmi skvělého psaní,” dodal Heaton.

Ehrenstein dopis následně poslal výtvarné umělkyni Dolly Perutzové a Sotheby's ho prodává i s jeho obálkou. Kafka zemřel 3. června 1924 ve věku 40 let.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme