Světlou rakev zdobila kytice slunečnic. Rodina a kolegové se loučili s Květou Fialovou

Poslední rozloučení s herečkou Květou Fialovou. Vpředu vlevo herečka Libuše Švormová, vpravo vpředu herečka Dana Batulková | Foto: Michal Doležal | Zdroj: ČTK

Pražské Divadlo ABC se ve čtvrtek převléklo do smutečního. Rodina, přátelé, kolegové z divadelní, filmové a televizní branže, ale i diváci, kteří ji měli rádi, se v poledne naposledy rozloučili s Květou Fialovou. Herečka oceňovaná jako dáma s nadhledem a pokorou zemřela po dlouhé nemoci minulý týden ve věku 88 let. Na jevišti Divadla ABC se objevila před 59 lety, kdy tu v angažmá u Jana Wericha vystoupila poprvé.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakev ze světlého dřeva zdobila kytice slunečnic. V čestné stráži u katafalku s rakví se vystřídali především herci.

'I když život neměla snadný, vždy dokázala jít se vztyčenou hlavou,' vzpomínají blízcí na herečku Fialovou

Číst článek

Obklopovaly ji věnce od prezidenta Miloše Zemana a jeho manželky, předsedy vlády Bohuslava Sobotky z ČSSD nebo ministra kultury Daniela Hermana z KDU-ČSL.

Nechyběly ani květiny od divadel z Mostu, Českého Těšína, Mladé Boleslavi, Divadla na Vinohradech a například také od Karla Gotta s rodinou.

Tvorbu Květy Fialové připomněly projekce fotografií, zvukových i obrazových záznamů. V některých se objevila i ona sama jako okouzlující a usměvavá dáma, známá svým pozitivním přístupem k životu.

Za velkou osobnost a významnou herečku, s níž odchází jedna velká éra Městských divadel pražských, označil zesnulou jejich ředitel Ondřej Zajíc. „Za všech okolností byla sama sebou, což nebylo vždy snadné," zdůraznil.

Na bývalou kolegyni zavzpomínala na posledním rozloučení také Naďa Konvalinková | Foto: Michal Doležal | Zdroj: ČTK

Z jeviště při posledním rozloučení promluvila například Naďa Konvalinková, která prý Květě Fialové slíbila, že nebude smutnit. Každý den jí tak zapálí svíčku a poctivě jí připíjí šampaňským.

Přítomné i přes vážnost situace rozesmála Konvalinková několika vzpomínkami a poděkovala jí za 50 let nádherného přátelství. „Věřím, že se sejdeš se svými blízkými a že ti pan Werich opět nabídne angažmá," dodala.

„Byla jsi pro mě legenda. Od dětství jsem tě obdivovala ve filmech a v inscenacích," přiznala na podiu herečka Dana Batulková. Ke katafalku jí položila jakousi nemocniční „kápézetku" s papučkami, kartáčkem na zuby, pastou a časopis National Geographic. Z toho si totiž dělaly obě legraci při nenadálých převozech Květy Fialové do nemocnic.

Na bývalou kolegyni zavzpomínala na posledním rozloučení také Dana Batulková | Foto: Michal Doležal | Zdroj: ČTK

„Tak mě tady, Květo, máš," oslovil zesnulou herečku Petr Nárožný a společnými historkami pobavil přítomné.

Dlouhá léta s ní totiž hrál v zájezdových inscenacích a moc se při nich nasmáli. „Květa nikdy nenaříkala, nikdy neskuhrala. Byla vždycky dobře vyladěná," podotkl.

Během pietního obřadu zazněla v podání Zuzany Kainarové píseň Smutná neděle. Zakončen byl Náměští Jaroslava Hutky, oblíbenou písničkou zesnulé, v níž se zpívá o potřebě člověčí víry, pravdomluvného slova či lidské svobody.

Poslední rozloučení s herečkou Květou Fialovou | Foto: Michal Doležal | Zdroj: ČTK

Tornádo Lou, Titánie a řada pohádkových babiček. Připomeňte si role Květy Fialové

Číst článek

Květa Fialová byla jednou z nejvýraznějších tváří Divadla ABC. Angažmá v jí nabídl Jan Werich, na prknech pražského divadla pak působila více než 30 let.

Filmografie herečky čítá desítky filmů, mezi nimi i divácky oblíbené snímky Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela nebo Slaměný klobouk.

Poslední divadelní roli odehrála Květa Fialová v pražském Rokoku, které stejně jako ABC spadá pod Městská divadla pražská. Ve svých osmdesáti letech hrála v inscenaci Fialové Květy štěstí pod vedením režiséra Petra Svojtky. Šlo o shrnutí jejího života, ve kterém mimo jiné vzpomínala, jak v poválečných letech k divadlu nastupovala.

Fialová několik let bojovala s následky srdeční mrtvice a Alzheimerovou chorobou. Zemřela 26. září ve věku 88 let.

Poslední rozloučení s herečkou Květou Fialovou | Foto: Michal Doležal | Zdroj: ČTK

Kateřina Svátková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme