Sněmovna schválila novelu o audiovizi. Podporu díky ní získají třeba i tvůrci videoher

O státní podporu se budou moci ucházet vedle filmařů zřejmě také tvůrci videoher. Rozšíření podpor audiovizuálnímu průmyslu přinese novela o audiovizi, kterou v pátek schválila Sněmovna. Předloha po přijatých úpravách také zvyšuje zákonné limity pro státní filmové pobídky pro zahraniční i české produkce na natáčení v Česku. Poskytování pobídek má novela zjednodušit a zajistit jejich předvídatelnější financování. Norma míří k projednání do Senátu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto .

Předmětem sněmovních debat se stala státní podpora výroby videoher a tím i jejich hraní, takzvaného gamingu | Foto: Anna Jadrná

Základní filmová pobídka se má podle přijaté úpravy ministra kultury Martina Baxy (ODS) zvýšit z pětiny na čtvrtinu uznatelných nákladů. Současně má vzrůst nejvyšší možná částka pobídky na jeden projekt na 450 milionů korun.

24:34

Kolik získá Fond audiovize od Netflixu? Zjistíme, jaký tu mají streamovací platformy obrat, říká Baxa

Číst článek

Nyní je částka 150 milionů a od roku 2026 měla původně vzrůst na 350 milionů korun. Baxa návrh zdůvodnil snahou zachovat konkurenceschopnost Česka při výrobě audiovizuálních děl s ohledem na vývoj pobídek v dalších evropských státech. V případě animovaných děl by mohla pobídka činit podle schváleného pozměňovacího návrhu Jana Laciny (STAN) 35 procent uznatelných nákladů.

Filmové pobídky, které nejsou nárokové, poskytuje Státní fond kinematografie. Novelou se změní na Státní fond audiovize. Ministr prosadil pozměňovacím návrhem posílení jeho příjmů na provoz o čtvrtinu příjmu z poplatku z filmového představení, maximálně o deset milionů korun ročně. Letos fond hospodaří s 1,69 miliardy korun, na filmové pobídky měl 1,2 miliardy korun.

Proměna audiovizuálního trhu

Novela je podle ministra reakcí na proměny audiovizuálního trhu. Fond má mít novou strukturu, přibude představenstvo, které bude mít na starosti tvorbu koncepcí. Čtyři samostatné rady fondu budou rozhodovat o podpoře projektů pro kinematografii, pro televizní díla, pro animovaná audiovizuální díla a videohry a pro infrastrukturu audiovize.

25:44

Netflix a další by měly Čechy adekvátně platit, dostáváme toho méně než Dánsko, říká publicistka

Číst článek

Předloha také upravuje poplatky, které jsou příjmem fondu. Odvody se budou hradit podle vládní novely i ze služeb VOD (video on demand), jako jsou Netflix nebo Disney+. Dosud neplatily nic, pokud nesídlily v Česku. Poplatek má být stanoven nově na dvě procenta z tržeb v České republice a 1,5 procenta k tomu navíc musí VOD platformy investovat do lokálního obsahu formou takzvané přímé investice.

Poplatky se také zvýší na dvě procenta v případě převzatého televizního vysílání a za kinematografické představení. Sněmovna upřesnila vládní novelu v ustanoveních, kdo, kdy a za jakých podmínek bude platit poplatky za audiovizuální služby.

Předmětem sněmovních debat se stala státní podpora výroby videoher a tím i jejich hraní, takzvaného gamingu. Podporu videoherního průmyslu zdůvodňuje ministerstvo kultury mimo jiné tím, že je silně proexportní, slouží k propagaci české kultury v zahraničí a je významný pro tuzemskou ekonomiku.

Sněmovna odmítla pozměňovací návrh Zdeňka Kettnera (SPD), který by s poukazem na možný vznik závislostí na hraní státní podporu tvorby videoher z novely vyškrtl. Podporu videoher má fond poskytovat vždy jako dotaci s podílem na zisku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme