V Česku přibývá nelegálně stahovaných audioknih. Často se šíří pod krycími názvy

Pouštíme si je při uklízení, cvičení, nebo třeba když se nám nedaří usnout. Audioknihy Češi poslouchají čím dál víc - jen za loňský rok za ně utratili více než 230 milionů korun. Podstatná část posluchačů ale za audioknihy nezaplatila a nelegálně si je stáhla z internetu. To trápí jejich vydavatele, kteří tím tak přicházejí o prostředky na vydávání nových titulů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Audiokniha, sudioknihy (ilustrační foto)

Jen za loňský rok Češi za audioknihy utratili více než 230 milionů korun. | Foto: sik-life | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Čtyři dohody Dona Miguela Ruize v podání Jaroslava Duška nebo román Karin Lednické Šikmý kostel, který načetla Vilma Cibulková.

Tyto bestsellery se řadí mezi nejprodávanější audioknihy minulého roku. Nahrávek se prodaly desetitisíce kopií. Až stovky tisíc lidí si ale tituly poslechly, aniž by za ně zaplatily.

Češi loni nakupovali opět víc audioknih. Nejprodávanější je dílo Klímy se Šlachtou

Číst článek

„Ten nepoměr mezi tím, kolik se toho ‚upirátí‘ a kolik se toho legálně pořídí, je ohromný. Chybí právní povědomí o tom, že jsou to autorsky chráněná díla a že je tím pádem potřeba někomu zaplatit za to, že vznikla. Už jen proto aby mohla vzniknout další,“ říká Radiožurnálu Tomáš Výchopeň, ředitel vydavatelství Tympanum a člen předsednictva Asociace vydavatelů audioknih.

Pirátství s krycími názvy

V asociaci hájí zájmy vydavatelů audioknih a věnuje se boji proti nelegálnímu stahování. Ten začíná už ve chvíli, když nová audiokniha vstoupí na trh. Okamžitě se objeví na stahovacích portálech nebo na YouTube. Vydavatelé se pak sami musí postarat o to, aby z jejich nabídek zmizela.

Nelegální kopie audioknih se ale na stahovacích portálech nebo na serverech pro sdílení souborů objevují opakovaně a často pod jinými názvy. Nahlásit všechny je tak nereálné.

„Máme například audioknihu Vraždy podle abecedy od Agathy Christie. Mnohokrát jsme ji na stahovacích serverech našli pod názvem ‚Projekt kuchyň ABC‘. Nebo náš nejprodávanější titul Čtyři dohody jsme našli jako ‚Rekonstrukce koupelny‘. Lidé si na tyto kopie pošlou odkaz nebo ho najdou na různých webových stránkách, takže je v závěru jedno, jak se to jmenuje,“ popisuje.

Vítězem Audioknihy roku 2020 je román Šikmý kostel. Cenu za mimořádný přínos dostal Lábus

Číst článek

Nelegálním stahováním přicházejí vydavatelé audioknih o prostředky, za které by mohli nakoupit licence na nové tituly.

„Pár set nebo tisíc kopií musíme prodat, abychom prvotní investici dostali zpátky a ještě něco vydělali. Ve chvíli, kdy to neprodáme, protože si to lidi stáhnou zadarmo, tak to příště už natočit nemůžeme,“ vysvětluje Výchopeň.

Omezit nelegální stahování by mohla implementace evropské směrnice o jednotném digitálním trhu do českého autorského práva. Podle připravované novely zákona by poskytovatelé stahovacích portálů měli mít povinnost ručit za to, že svůj obsah šíří legálně, tedy že mají souhlas nositele práv.

Připravovanou novelu autorského zákona schválila vláda v červnu, legislativním procesem ale do konce volebního období pravděpodobně projít nestihne.

Jan Dlouhý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme