Za Pražský výběr. Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu navrhl obžalovat členy StB

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu navrhl obžalovat dva bývalé příslušníky Státní bezpečnosti (StB), kteří podle něj v roce 1983 vyvíjeli činnost k rozložení kapely Pražský výběr. Jejím členům byly odebrány umělecké kvalifikace a kapela tak nemohla veřejně vystupovat. Policie o tom dnes informovala na síti X. O návrhu bude rozhodovat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1.

Praha (Aktualizováno: 13:06 20. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský výběr

Pražský výběr | Foto: repro Metronome festival

„Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu navrhl obžalovat dva bývalé důstojníky pražského oddělení StB zřízeného na ochranu československé kultury. V roce 1983 vyvíjeli činnost k rozložení kapely Pražský výběr, jejichž členům byly odebrány umělecké kvalifikace. Poškození tak nemohli veřejně vystupovat, neboť 'jejich písně napadaly socialistické státní zřízení',“ uvedli policisté.

Návrhem se nyní bude zabývat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, které si v případu podle policie také vyhradilo poskytování informací. Státní zástupce nyní rozhodne, zda podá obžalobu, nebo bude postupovat jinak.

Vystupování Pražského výběru bylo zakázáno v roce 1983, záminkou se stal koncert v Hradci Králové, při němž údajně kapela prodávala neoficiální plakáty, čímž se „nezákonně finančně obohacovala,“ uvedla načerno jako předskokana kapelu Trifidi a hrála místo tří koncertů čtyři, což nebylo uvedeno ve smlouvě.

Pražský výběr se po třech letech vynuceného zákazu dal dohromady v roce 1986 pod názvem Výběr. Po roce 1989 vystupovala skupina sporadicky, větší množství koncertů znovu pořádala až po roce 2000.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme