Olympijské hry také mají své hity. Jeden z nich zpívá na Kubě narozená zpěvačka Gloria Estefan

„Zdálo se, že s vítězem sem vchází dávný starověk. Rozpoutal se neslýchaný jásot. Byla to ta nejpodivuhodnější podívaná, jakou jsem kdy v životě zažil. Odtud pramenilo i mé přesvědčení, že duševní síly hrají ve sportu daleko větší úlohu, než se jim obvykle připisuje,“ řekl zakladatel novodobých olympijských her, baron Pierre de Coubertin k vítězství pastýře Spyridona Luise v olympijském maratónu v řeckých Athénách roku 1896.

Havana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gloria Estefan v roce 1999

Gloria Estefan v roce 1999 | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Po 128 letech, ještě vlastně na začátku letní olympiády v Paříži, by se chtělo říci, že v olympijském hnutí hrají už dlouho a stále více téměř nejvýznamnější roli síly ekonomické. Ale v tomto příspěvku půjde o ty síly duševní směřující do oblasti umění, přesněji řečeno hudby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hudební pozdravení Jiřího Kasala s písní Reach, ústřední skladbou olympiády v Atlantě

Pro nejbližší vydání Vlídných tónů jsem připravil přehlídku melodií spjatých s olympijskými hrami, ale v Hudebním pozdravení bych vás chtěl oslovit jednou zpívanou písničkou, která byla zároveň ústřední skladbou letní olympiády v Atlantě v roce 1996.

Jde o song s názvem Reach na Kubě, v Havaně, narozené americké zpěvačky jménem Glorie Estefan, rozené Fajardo Garcia, která byla také její spoluautorkou. Je zajímavé, že písnička byla zvlášť oblíbená v Čechách, soudě podle informací Mezinárodní federace fonografického průmyslu.

„Kdybych dosáhla výš, jen na chvíli se dotkla nebe, pro ten jediný okamžik v mém životě budu silnější,“ zívá Glora Estefan v písni Reach.

Jiří Kasal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme