Lenka Dusilová po šesti letech vydá nové album Řeka, vyjde v listopadu

Šest let po posledním titulu V hodině smrti vydaném společně s kapelou Baromantika připravila Lenka Dusilová nové album Řeka. Nahrávku dokončila ve studiu Sono Records, datum vydání je stanovené na 6. listopadu. Deska vznikla ve spolupráci s producentem Petrem Ostrouchovem, který stojí mimo jiné za loňským úspěšným albem Vladimíra Mišíka Jednou tě potkám.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lenka Dusilová

ázev alba podle Dusilové metaforicky odráží různorodou dynamiku a vlastnosti systému, který je ovlivňován svým okolím - terénem, počasím a přirozenými i nepřirozenými ději v krajině. (Ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

Pokud pandemická situace dovolí, uskuteční se křest alba Řeka v prosinci těsně před Vánoci. Novináře o tom za umělkyni informovala Sára Foitová.

Dusilová na desce přináší nový repertoár, nový zvuk, nový tým spolupracovníků a osobní témata. Název alba podle Dusilové metaforicky odráží různorodou dynamiku a vlastnosti systému, který je ovlivňován svým okolím - terénem, počasím a přirozenými i nepřirozenými ději v krajině.

Zlatou cenu získal od autorského svazu Jaroslav Uhlíř. Nejpopulárnější písničkou je Anděl od Mirai

Číst článek

„Album Řeka je plavbou skrze různobarevné hudební imaginace, které jsou z části inspirovány mikropříběhy a nekonkrétními ozvěnami mé rodové linie a mou současnou realitou, ve které se učím víc věřit svým schopnostem a přírodním zákonitostem. Některé skladby vznikly z empatie a obdivu k síle a umanutosti žen, které se snažily ochraňovat svoje rodiny a naději v toku různorodých událostí, jež nemohly ovlivnit. Nemalá část materiálu vznikla též při putování po ohrožených památkách bývalých Sudet, které jsme navštívili v rámci projektu Monument/um,“ uvedla zpěvačka a skladatelka.

Výrazný podíl na zvuku alba má multimediální umělec a dýdžej Ondra Mikula vystupující pod jménem Aid Kid. Mnoho barevných hudebních vrstev vzniklo přispěním zkušených hudebníků, mezi nimiž jsou bubeníci Roman Vícha a Miloš Dvořáček, baskytarista Matěj Belko, hráči na klávesové nástroje Martin Brunner a Vojtěch Procházka, saxofonista Marcel Bárta, trumpetista Oskar Török, violoncellistka a zpěvačka Dorota Barová, kontrabasista Jiří Slavík, hráč na pedal steel kytaru Josef Štěpánek, klavíristka Beata Hlavenková nebo Concept Art Orchestra.

Kapela Lucie odehrála svůj jediný letošní pražský koncert, zakončila festival Praha září

Číst článek

V jedné z písní s Dusilovou účinkují Monika Načeva a Iva Bittová, s nimiž v posledních letech opakovaně vystupovala. Repertoár alba vychází zčásti ze sólového vystupování Dusilové a z playlistu loňského projektu Monument/um. Výraznou roli zde hraje smyčkování zvuků, vrstvení hlasů a práce s efekty. Autorkou osobně laděných textů je většinou Dusilová sama, významným tvůrčím partnerem jí byl Martin E. Kyšperský z kapely Květy. Autorkou vizuálního zpracování obalu alba je grafička Zuzana Lednická.

Předchozí album Baromantika vyšlo v prosinci 2011 a bylo velmi kladně přijato jak kritikou tak posluchači. Dusilová za něj získala cenu Akademie populární hudby Anděl za rok 2011 v kategorii zpěvačka. Své předchozí album Mezi světy vydala v roce 2005 a díky němu vyhrála v Cenách Anděl v kategoriích zpěvačka a album roku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme