Vítězem 68. ročníku Eurovize je Švýcarsko. Nebinární zpěvák Nemo uspěl s písní o sebepoznání

Švýcarsko potřetí v historii vyhrálo hudební soutěž Eurovize. Na úspěch snad nejslavnější sólové interpretky soutěže - tedy Celine Dion - navázal 24letý zpěvák, který si říká Nemo. 68. ročník Eurovize si získal písní The Code o poznání sebe sama jako nebinárního člověka.

Malmö (Švédsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítěz Eurovize nemo

Při svém krátkém proslovu požádal Eurovizi, aby šířila míra a sjednocovala nejen soutěžící, ale také fanoušky | Foto: Leonhard Foeger | Zdroj: Reuters

Nema během své krátké děkovné řeči požádal Eurovizi, aby nadále šířila mír a sjednocovala nejen soutěžící, ale také fanoušky.

Letošní ročník totiž takový mnohdy nebyl. Propalestinské demonstrace v centru Malmö často soutěže zastínily. Vyvolala je účast izraelské zpěvačky Eden Golanové.

Organizátoři Eurovize vyloučili nizozemského reprezentanta. Důvodem je stížnost ženy z produkce

Číst článek

Během finálového večera zaznělo 25 soutěžních písní, tedy o jednu méně, než bylo původně v plánu. Organizátor, vysílací unie EBU, jen pár hodin před přenosem vyloučil z finálové účasti nizozemského zpěváka Joosta Kleina, a to kvůli zatím blíže nespecifikovanému incidentu, který vyšetřuje švédská policie. Přitom právě Nizozemsko patřilo k letošním favoritům.

68. ročník Eurovize připomněl i 50 let od vítězství švédské kapely ABBA. Ani jeden člen skupiny se ale na pódiu neobjevil. Diváci tak viděli pouze menší ukázku z londýnského hologramového koncertu.

Píseň Waterloo, se kterou ABBA v roce 1974 Eurovizi vyhrála, ale v Malmö zazněla. Zazpívali ji interpreti, kteří se Eurovize zúčastnili v minulosti.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme