Zlatého lva v Benátkách získal nový snímek Pedra Almodóvara. Po premiéře mu 18 minut tleskali

Zlatého lva, hlavní cenu na filmovém festivalu v Benátkách, získal první film španělského režiséra Pedra Almodóvara natočený v angličtině The Room Next Door (Vedlejší pokoj). Ocenění za nejlepší ženský herecký výkon dostala australsko-americká hvězda Nicole Kidmanová za erotický thriller Babygirl. Kvůli úmrtí své matky se ale herečka ceremoniálu neúčastnila.

Benátky (Itálie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Pedro Almodovar drží Zlatého lva za nejlepší film za film „The Room Next Door“ během slavnostního zakončení 81. ročníku filmového festivalu v Benátkách

Režisér Pedro Almodovar drží Zlatého lva za nejlepší film za film „The Room Next Door“ během slavnostního zakončení 81. ročníku filmového festivalu v Benátkách | Foto: Yara Nardi | Zdroj: Reuters

Almodóvarův první anglicky mluvený film, v němž hrají Tilda Swintonová a Julianne Mooreová, sklidil při své premiéře na začátku týdne v Benátkách osmnáctiminutový potlesk ve stoje - jeden z nejdelších v poslední době. Snímek se zabývá tématy, jako je eutanazie a klimatické změny.

Předsedkyně poroty Isabelle Huppertová gratuluje režisérovi Pedrovi Almodovari k zisku Zlatého lva | Foto: Yara Nardi | Zdroj: Reuters

„Mám pro vás dobrou zprávu,“ řekla při slavnostním ceremoniálu francouzská herečka Isabelle Huppertová, která letos vedla filmovou porotu. „Kino je ve skvělé kondici,“ doplnila vzápětí.

Hlavní porota, ve které zasedala i polská režisérka Agnieszka Hollandová, vybírala mezi 21 filmy a favorit nebyl zřejmý. Velká očekávání panovala kolem snímku Joker: Folie à deux, jehož předchozí část Joker získala v roce 2019 Zlatého lva. Reakce kritiků na nový film režiséra Todda Philipse ovšem byla spíše vlažná až negativní.

Lepší odezvu měly kromě Almodóvarova filmu adaptace románu Queer spisovatele Williama Burroughse od italského režiséra Lucy Guadagnina či 215minutový poválečný epos Bradyho Corbeta s názvem The Brutalist (Brutalista) s Adrienem Brodym v hlavní roli. Corbet za něj dnes obdržel cenu za režii.

‚Ta cena je pro ni‘

Cenu pro nejlepšího herce získal Francouz Vincent Lindon, který si ve filmu Jouer avec le feu (Hrát si s ohněm) zahrál otce potýkajícího se s příklonem jednoho ze svých synů ke krajní pravici.

Ocenění za nejlepší ženský herecký výkon na filmovém festivalu v Benátkách dostala australsko-americká herečka Nicole Kidmanová za erotický thriller Babygirl | Foto: Yara Nardi | Zdroj: Reuters

„Jsem nesmírně dojatý. Děkuji celé porotě,“ řekl 65letý Lindon. „Rád bych také poděkoval režisérkám Muriel a Delphine Coulinovým,“ dodal.

Kromě něj získala hlavní cenu také Kidmanová. „Krátce po příjezdu do Benátek jsem se dozvěděla, že moje matka Janelle Kidmanová zemřela. Jsem v šoku a potřebuji být se svou rodinou. Tato cena je pro ni,“ uvedla 57letá herečka v prohlášení, které bylo na ceremoniálu přečteno v její nepřítomnosti.

Snímek Babygirl, za který Kidmanová ocenění získala, pojednává o aféře vysoce postavené manažerky se stážistou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme