Zemědělci chystají kvůli změnám v rozdělování dotací další protesty. Na silnice opět vyjedou stovky traktorů

Agrární komora a Zemědělský svaz ČR dál protestují proti novým pravidlům přerozdělování zemědělských dotací. Ve středu by proto řidiči napříč republikou měli počítat s komplikacemi v dopravě, na silnice totiž v rámci protestu vyjedou stovky traktorů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolem projíždí kolona traktorů...

Nepůjde o první protesty kvůli chystaným změnám. Archivní foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Úpravy, které ministerstvo zemědělství udělalo v přerozdělování dotací mezi lety 2023 a 2027, by podle Agrární komory a Zemědělského svazu znevýhodnily část zemědělců, zejména těch větších. 

Navíc tvrdí, že s nimi resort o změnách nejedná. Právě to vedlo nedávno k sérii protestů. Do ulic vyjely traktory, nedaleko Jesenice u Prahy se pálila sláma, další akcí byl protest před Úřadem vlády. Komora i svaz navíc vyhlásily protestní pohotovost a založily krizový štáb.

OBRAZEM: Zemědělci u Prahy protestně zapálili balík slámy. Vadí jim nový systém rozdělování dotací

Číst článek

Ministerstvo zemědělství mělo návrh na přerozdělování dotací poslat Evropské komisi do 1. ledna, lhůtu ale posunulo a odeslalo ho kvůli dalším úpravám teprve v pátek.

Původně návrh počítal například s určením maximální výše dotace velkým zemědělským podnikům. Od toho ale ministerstvo nakonec ustoupilo s tím, že zvýšilo podíl dotací pro menší zemědělce.

Cílem návrhu bylo nejen podpořit menší zemědělce, ale také zvýšit šetrnost k půdě. Resort zároveň upozornil na to, že přerozdělení dotací neznamená konec podpory větší agrární produkce.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) opakovaně řekl, že resort chce dál zajišťovat dostatečnou podporu i větším zemědělským podnikům. Zdůraznil nicméně, že je potřeba „navrátit vychýlené dotační kyvadlo zpět do rovnováhy“. Z údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací podle Nekuly vyplývá, že větší zemědělci dostávali na úkor těch menších přibližně o 2000 korun na hektar víc.

23:55

Šebek: Vyplácet desítky milionů korun oligarchům není účel společné zemědělské politiky

Číst článek

Podle agrární komory a zemědělského svazu jsou ale údaje, o kterých ministerstvo zemědělství mluví, tendenční. Nesouhlasí s tím, že velcí zemědělci by doteď byli zvýhodňováni.

Změny v přerozdělování dotací povedou navíc podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala k drastickému útlumu produkce některých potravin – třeba masa, mléka, pěstování ovoce, zeleniny, brambor nebo chmele.

Na to však reagovala třeba Asociace soukromého zemědělství, která změny v dotační politice podporuje, a to s tím, že potraviny sice zdraží, nicméně hlavně kvůli rostoucím cenám energií, hnojiv a dalších komodit.

Zuzana Machálková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme