Energetika, obranný průmysl. Obchodní bilance Česka s Tureckem by se měla navýšit o desítky miliard

Turecko by chtělo s Českou republikou dosáhnout obchodní výměny ve výši pěti miliard dolarů (zhruba 120 miliard korun). Na tiskové konferenci po jednání s premiérem Andrejem Babišem to v úterý v Ankaře řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Loni vzájemná obchodní bilance přesáhla 85,2 miliardy korun. Babiš a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček jsou s podnikatelskou delegací na třídenní návštěvě Turecka.

Ankara Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš a Recep Tayyip Erdogan na třídenní návštěvě Turecka.

Andrej Babiš a Recep Tayyip Erdogan na třídenní návštěvě Turecka. | Zdroj: ČTK

„Ve funkci předsedy vlády jsem navštívil Českou republiku v roce 2013. Tehdy jsem stanovil cílovou kvótu pro zahraniční výměnu ve výši pěti miliard dolarů. Toho jsme dosud nedosáhli, ale dnes jsme si tento cíl zopakovali. Uděláme pro to, co je potřeba,“ řekl Erdogan.

Ochrana civilistů i bezpečnostní zóna. Trump se dohodl s Erdoganem na spolupráci v syrské válce

Číst článek

„Souhlasím s tím, že cíle obratu pěti miliard dolarů bychom měli dosáhnout a uděláme pro to maximum, protože jsme identifikovali velice konkrétní příležitosti pro české i turecké firmy,“ doplnil Babiš.

Velký potenciál je podle českého ministerského předsedy v energetice a obranném průmyslu. Babiš chce také ve středu při návštěvě Istanbulu získat kontakty na stavební firmy, které by mohly pomoci s výstavbou dálnic v České republice.

Havlíček odpoledne hovořil o tom, že česká delegace dopoledne jednala také s vedoucím tureckého obranného průmyslu, kterému představila pět českých společností, jež působí v letectví, ale i ve výrobě automobilů nebo vývoji informačních systémů.

Vzájemná obchodní bilance s Tureckem v roce 2018 přesáhla 85,2 miliardy korun, z toho export činil 47,7 miliardy korun a dovoz dosáhl 37,5 miliardy korun.

Boj s terorismem, vstup do EU

Babiš s Erdoganem dále jednali o boji s terorismem a migraci. „Česká republika podporuje turecké rozhovory o vstupu do Evropské unie. Chceme explicitně ještě jednou poděkovat za tuto podporu pro naše přístupové rozhovory. Věřím, že v následujících obdobích budou tyto tendence pokračovat a podpora bude stabilní,“ řekl také Erdogan.

Jednání českého premiéra s tureckým prezidentem předcházel slavnostní ceremoniál, při němž doprovodili limuzínu s Babišem jezdci na koních. Poté zazněly hymny obou zemí a Babiš pozdravil nastoupenou vojenskou jednotku.

Ještě před setkáním s Erdoganem Babiš symbolicky společně s Havlíčkem zasadil lípu na zahradě u rezidence velvyslance České republiky v Turecku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme