Těžební firma NWR, vlastník OKD, se propadla do ztráty přes 10 miliard korun

Klesající ceny uhlí snížily zisky těžební společnosti NWR. Ta se za letošní první pololetí propadla do ztráty téměř 396 milionů eur, tedy přes 10 miliard korun. NWR vlastní Ostravskou důlní společnost OKD.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba uhlí v OKD

Těžba uhlí v OKD | Foto: www.okd.cz

Propad zisků se čekal už delší dobu, protože ceny uhlí klesají dlouhodobě a například Spojené státy ho vyváží do Evropy. A zároveň také úměrně tomu, jak se kvůli ekonomické recesi snižuje produkce ocelářů, klesá zájem o kvalitní koksovatelné uhlí, které právě OKD nabízí.

Při realistickém pohledu na současnou situaci se nedá čekat, že by v dohledné době ceny uhlí rostly, vysvětluje vedoucí vnějších vztahů NWR Petr Jonák:

„Pokud jde o celosvětový trh s uhlím, tak všechno nasvědčuje tomu, že vrátit se na ceny, které byly v letech 2008 až 2011, je naprosto nereálné. Musíme se smířit s jakousi novou realitou a tomu odpovídá i to, že jsme museli podívat na hodnotu našich jednotlivých aktiv.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak si s horšími podmínkami hospodaření NWR poradí, zjišťovala Jitka Hanžlová z ekonomické redakce

„Právě z tohoto důvodu jsme vytvořili opravnou položku, která v podstatě tu hodnotu účetně snížila. Bez této oprávky by výsledky byly nad očekáváním,“ říká Jonák.

Doly se situaci snaží řešit například prodejem majetku, k prodeji nabídly českou koksovnu OKK. Zatím stále jednají se zájemci, ale prý by se mohli dohodnout do konce letošního roku. Jiná situace je u dolu Paskov, ten nikdo koupit nechtěl. Proto se snížila jeho produkce. Bude se v něm určitě těžit ještě celý příští rok, co s ním bude dál, vedení firmy teprve rozhodne.

Ale i kdyby rozhodlo o zastavení těžby, havíři by mohli najít práci na ostatních karvinských dolech, které OKD patří. Firma ovšem musí už teď rozhodně výrazně šetřit a snižovat náklady:

„Nechceme zlehčovat situaci. To, co nás čeká, bezesporu s sebou přinese i potřebu personálních úspor. Už jsme oznámili propouštění 250 lidí z kanceláří od září,“ potvrdil Petr Jonák.

Horníci z Paskova zatím o práci nepřijdou, důl zůstane otevřený i v roce 2014

Číst článek

Firma NWR už před čtvrt rokem oznámila, že chce uspořit 100 milionů eur, tedy 2 a půl miliardy korun:

„Podařilo se nám uspořit již 60 milionů eur z těch 100, to znamená, plníme to poměrně velice rychlým tempem. Jsme přesvědčeni, že do konce roku dodáme i těch zbylých 40 milionů úspor, které jdou skutečně napříč společností.“

„Týká se to jak finančních operací, slučujeme management, přesouváme sídlo společnosti z pronajaté budovy v centru Ostravy na náš důl Darkov,“ přibližuje zdroje úspor Jonák.

Důl Paskov | Foto: OKD, a. s.

Propuštění části lidí bude znamenat další zátěž pro region severní Moravy, který se dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností. NWR proto jedná s úřady práce, které připravují různé programy. Například školí lidi ještě před tím, než o práci přijdou.

Na druhé straně NWR je soukromá firma a s těžkou situací, do které se právě dostala, je odhodlaná si poradit sama:

„Ozdravit společnost a přežít to těžké období je primárně úkolem pro nás, pro management, to za nás nemůže udělat žádná vláda. Nicméně samozřejmě povedeme debatu s vládou o tom, jak společně participovat na tom, aby OKD v regionu přežilo,“ dodává Petr Jonák.

To se může podařit, myslí si zřejmě obchodníci na burzách, protože první reakcí trhu na zveřejnění hospodářských výsledků bylo posilování akcií NWR.

Čistý zisk (resp. ztráta) těžební společnosti NWR (2008 - 2013) | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme