STEM: Češi jsou nespokojení s důchody a chtějí reformu

Sedmdesát procent Čechů považuje současné starobní důchody za nízké. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Přes šedesát procent dotázaných se dokonce domnívá, že starobní penze nestačí na pokrytí základních potřeb. Jen 30 procent občanů uvedlo, že důchody jsou teď přiměřené.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci, senioři

důchodci, senioři | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Průzkumu se zúčastnilo se 1219 lidí starších 18 let. Jak Radiožurnálu řekla Věra Haberlová z agentury STEM, žádném případě se autoři průzkumu neptali jen samotných důchodců.

"Ve výběrovém souboru byly zastoupeny všechny základní skupiny populace, to znamená podle věku, vzdělání, pohlaví, velikostního pásma bydliště a podle krajů, v takovém poměru, jak odpovídá rozložení obyvatel u nás," vysvětlila Haberlová.

Nespokojenost s výší penzí a nejistota, jestli stačí na pokrytí základních potřeb, byla podle Haberlové patrná už na konci devadesátých let. Zhruba od poloviny roku 2002 se viditelně zvyšovala. Dnes také čím dál víc lidí volá po změně stávajícího důchodového systému.

"Na konci 90. let se 46 procent domnívalo, že s drobnými úpravami by systém mohl fungovat dál. Dnes se ukázalo, že už jasně převládlo přesvědčení, že to není možné a že systém vyžaduje buď razantní změny, anebo nahradit úplně jiným systémem," doplnila Haberlová.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas Radiožurnálu řekl, že výsledkem průzkumu STEM zaskočen není. Jeho základní příčinu vidí v tom, že za minulých vlád se příliš rozevřely nůžky mezi ekonomicky aktivní částí obyvatelstva a penzisty.

"Zatímco ještě v roce 1998 činila průměrná penze 46 procent průměrné hrubé mzdy, tak v loňském roce to již pokleslo pod 40 procent. Teprve valorizace, kterou provedla nová vláda od prvního ledna letošního roku, tak zase ten náhradový poměr zlepšila na 41 procent," podotkl Nečas.

Renáta Prátová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme