Stát má rozpočet na příští rok

Poslanecká sněmovna v úterý schválila vládní návrh státního rozpočtu na příští rok. Celkové státní příjmy by měly být 684 miliardy korun a výdaje 795 miliard. Stát tak bude v roce 2003 hospodařit s plánovaným deficitem v rekordní výši 111 miliard korun. Rozpočet prosadili poslanci sociální demokracie, KDU-ČSL a US-DEU, opozice byla podle očekávání proti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Petra Mášová

Jednání bylo do poslední chvíle napínavé - hlasovalo se totiž celkem třikrát. Nejprve zpochybnil hlasování poslanec Černý z KSČM, potom zazmatkovalo hlasovací zařízení. Rozpočet tak sněmovnou prošel až na potřetí, když pro něj zvedlo ruku rovných 100 poslanců vládní koalice; proti bylo 96 zákonodárců za ODS a KSČM.

Prosazení rozpočtu umožnila unionistka Hana Marvanová, která splnila svůj slib a odešla v okamžiku hlasování z jednací síně. "Nechci být ten, kdo způsobí rozpočtové provizorium, ale zároveň nemohu hlasovat pro rozpočet," vysvětlila svůj postoj Marvanová, které se stejně jako opozici nelíbí příliš vysoký schodek.

Premiér Vladimír Špidla neskrýval po úspěchu vládního návrhu spokojenost. "Mám samozřejmě radost, protože to je mimořádně důležitý dokument. To, že byl schválen včas a v takové podobě, kterou považuji za skutečně velmi vyváženou, prospívá České republice, a to je to nejdůležitější."

Zcela opačný názor mají na schválenou podobu tohoto zákona občanští demokraté - podle Václava Klause je to v historii naší země prý rozpočet vůbec nejhorší. Šéf klubu ODS Vlastimil Tlustý tvrdí, že rozpočet je založen na nerealistických odhadech vývoje ekonomiky a že vláda jím ročně zadluží každého občana 16 tisíci korunami.

Špidla ale kritiku rostoucího zadlužování země odmítá. Podle něj zadluženost Česka není příliš veliká. "Žádné stavové veličiny o tom nehovoří, naše země je zadlužená poměrně málo. Na druhé straně jsme si vědomi toho, že finance vyžadují určitou stabilizaci a k ní také systematicky v tomto roce přikračujeme."

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme