Služba Solvit úspěšně řeší případy porušení evropského práva

Desetinu problémů s porušováním práva na volný pohyb zboží, osob a služeb v celé Evropské unii vloni neformálně vyřešili Češi. Vyplývá to z čerstvé výroční zprávy center Solvit, kterou zveřejnila Evropská komise. Centra Solvit se vloni zabývala přes 1300 případy, z nichž 125 řešili právě Češi. Úspěšně bylo vyřešeno na 90 procent případů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie 

Evropská unie  | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Na centra Solvit se mohou obrátit občané i podniky, pokud mají pocit, že jim jsou kladeny překážky na volném trhu Evropské unie. Solvit řeší nejčastěji problémy spojené s pohybem pracovních sil, při uznávání odborných kvalifikací nebo pobytových práv.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tlapa.mp3

Překážkou mohou být vlastní předpisy zemí, kdy vnitřní trh nefunguje jako jeden trh. Nejčastěji jde o služby v oblasti zdravotnictví a financí.

„Pokud ale člověk nebo podnik splňuje svoje podmínky pro podnikání v jedné zemi, neměly by mu být kladeny zvláštní překážky v jiné zemi,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro Evropskou unii a konkurenceschopnost Martin Tlapa.

Mezi největší výhody služby Solvit patří rychlost a šetření nákladů. „Průměrný čas při řešení sporu je šest týdnů a hlavně, služba je nefinanční, takže šetří náklady,“ říká Tlapa, který dále vysvětluje, jak celý proces funguje:

„Podnik se obrátí se svojí stížností na ministerstvo průmyslu a obchodu prostřednictvím internetových stránek, kde najde informace o službě Solvit. Pracovníci ministerstva se spojí s kolegy, kteří mají na starosti legislativu v té zemi, která nedodržuje práva. Ti se pak podívají na interpretaci rozhodnutí úřadů a svým způsobem zatlačí na úřad, aby nevyžadoval doklady, které nemá vyžadovat, protože jsou vydány v České republice.“

Ekonomický přínos služby Solvit se odhadem počítá na desítky milionů korun.

Michaela Vydrová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme