Volební odhady naznačují změnu vlády, polské akcie i zlotý zpevňují

Polské akcie v pondělí výrazně posilují a zpevňuje i kurz polského zlotého. Odhady výsledků nedělních voleb totiž signalizují, že vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) přišla o většinu v parlamentu a že opozici se otevřela cesta k převzetí moci. Hlavní index varšavské burzy WIG20 si asi hodinu před polednem připisoval zhruba 3,5 procenta na 2043 bodů. Euro vůči zlotému ztrácelo asi 1,2 procenta a sestoupilo pod 4,50 zlotého.

Varšava/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

polský zlotý

Euro vůči zlotému ztrácelo asi 1,2 procenta a sestoupilo pod 4,50 zlotého. | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

Polsko se od nástupu PiS k moci opakovaně dostává do sporů s Evropskou unií. Kvůli neshodám ohledně reformy soudnictví, která zvýšila vliv politiků na justiční systém, nyní země nemůže čerpat peníze z fondu obnovy EU, píše agentura Reuters.⁠ Šéf opozice a bývalý předseda Evropské rady Donald Tusk slíbil, že vztahy s Bruselem napraví a že bude usilovat o odblokování peněz z unijního fondu.

„Polská proevropská opozice má šanci sestavit vládu, což by znamenalo konec vlády zatím vítězné strany Právo s spravedlnost, které se poslední měsíce vyčítaly zvláštní nepřímé zásahy, včetně nečekaného snížení úrokových sazeb navzdory dvouciferné inflaci v zemi,“ sdělil analytik XTB Štěpán Hájek. „Polský zlotý posiluje nejvíce od března 2022,“ dodal.

Analytici ze společnosti Bank Millennium uvedli, že nástup opozice k moci by zvýšil šance na obnovení přílivu peněz z EU. Podle Reuters ale neočekávají žádnou výraznou změnu v polské rozpočtové politice, kde vysoké výdaje zvyšují rozpočtová rizika.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme