Moody's snížila rating Komerční bance. Klienti se nemusejí obávat, říká analytik

Ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila hodnocení dceřiným bankám ze skupiny Société Générale. Mezi bankovní domy se sníženým ratingem patří i česká Komerční banka, která tak doplatila na pokles hodnocení mateřské bankovní skupiny. Société Générale byla zahrnuta mezi 15 globálních bank, kterým byl agenturou Moody's snížen rating minulý týden.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komerční banka (ilustrační foto).

Komerční banka (ilustrační foto). | Foto: Filip Jandourek

„Dalšími důvody, které Moody's zmiňuje, je pak očekávané zpomalení tuzemské ekonomiky, z velké části v návaznosti na klesající poptávku v západní Evropě, což by podle agentury mohlo mít negativní dopad do ziskovosti banky v budoucnu,“ říká analytik J&T Banky Milan Lávička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik J&T Banky Milan Lávička se vyjádřil ke sníženému ratingu Komerční banky

Příčiny snížení ratingu vidí spíše než v situaci samotné Komerční banky ve stavu její mateřské společnosti a ve vývoji celé ekonomiky. „Jak ukázaly i nedávné zátěžové testy centrální banky, český bankovní sektor je nadále ve vynikajícím stavu,“ ujišťuje.

Lávička proto dodává, že klientů Komerční banky se změna hodnocení nedotkne. Teoreticky by se prý mohl snížený rating projevit ve zdražení financování na trhu. Vzhledem k tomu, že Komerční banka má dostatečný objem klientských vkladů a není závislá na externím financování, by byl ale i tento případný dopad zanedbatelný, vysvětluje analytik.

Moody's ve svém vyjádření zmiňuje i to, že by v případě potřeby Komerční bance nejspíše pomohl stát. Lávička se ale nedomnívá, že by banka v budoucnu musela o pomoc žádat. Zdůrazňuje, že český bankovní sektor patří k nejstabilnějším v Evropě.

„Trhy na krok Moody's výrazně nereagovaly. Akcie Komerční banky si připisují dokonce mírné zisky. Rumunská pobočka Société Générale BRD pak ztrácí okolo asi tří procent, což však spíše souvisí s poklesem celého rumunského trhu než se samotným ratingem,“ uzavírá Lávička.

Barbora Kreuzerová, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme