Ekonomické informace 3. 2. 2004

Změny v dani z přidané hodnoty, o kterých rozhodlo koaliční jednání, rozpoutaly řadu spekulací o tom, jak se projeví v konečných cenách konkrétních služeb a zboží. Ale nejde jenom o to. Například provozovatelé kabelových televizí si mohou připadat doslova jako Alenka v říši divů. Přibližně před třemi měsíci ministerstvo financí omylem zařadilo jejich služby do základní 22procentní sazby této daně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Alena Palečková

A když se ukázalo, že pravidla Evropské unie umožňují ponechat kabelové televize v nižší, pětiprocentní sazbě, strhl se doslova legislativní závod o to, aby v ní mohli i přes novelu zákona zůstat - a tak se zákon znovu novelizoval. Ovšem všechno je zase jinak, protože rozhodnutí koalice přesouvá tuto službu už podruhé do základní sazby, která se ovšem tentokrát pravděpodobně změní na 19 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

František Malina o změně DPH

Říká mluvčí největší kabelové společnosti u nás František Malina. Podle něj se tedy ceny za služby kabelových televizí zvýší pouze v případě, že parlament vládní návrh schválí.

S pomocí státu by se mělo stavět ročně v Česku kolem 10 000 nájemních bytů. Shodli se na tom premiér Vladimír Špidla a šéf odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv s tím, že současná forma podpory prý není dostatečně efektivní a musí se přehodnotit. Jak dodal odoborový předák, letos stát uvažuje o podpoře asi 2500 bytů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanislav Antoniv o podpoře

Podle Antoniva by snížení státní podpory znamenalo nejen menší počet postavených bytů, ale zároveň i ohrožení asi 20 tisíc pracovních míst ve stavebnictví v příštích dvou letech.

Nejpozději do dnešních 16 hodin mohou žádat vodní dopravci o náhradu ztrát způsobených loňským suchem a nízkou hladinou na řekách, řekla Radiožurnálu Lenka Codlová z tiskového odboru ministerstva dopravy. Rejdaři nemohli v důsledku nízkého stavu vody na Labi loni několik měsíců téměř podnikat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Codlová o náhradě

Zatímco naši podnikatelé mají jen příslib, že se zúčastní programu obnovy Iráku, některé polské firmy už mají své jisté. Dvě z nich budou subdodavateli výstroje pro nově budovanou iráckou armádu. Jak dodává náš varšavský zpravodaj Pavel Novák, staly se součástí amerického konsorcia Nour, které vyhrálo výběrového řízení na tuto zakázku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Novák o obnově Iráku

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme