Ekonomické informace 21. 9. 2006

Cena americké ropy se poprvé za půl roku propadla pod psychologickou hranici 60 dolarů za barel. Podle nevládní organizace Transparency International bují korupce v České republice nejen u velkých státních tendrů, ale i při malých zakázkách. NKÚ zjistil v hospodaření ministerstva kultury závažná pochybení. Kvůli vysokým ztrátám bude stát zřejmě muset navýšit základní jmění Českých aerolinií o 2 miliardy korun. Stát pomůže drůbežářům, které poškodila ptačí chřipka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Nejprve dobrá zpráva: Cena americké ropy se poprvé za půl roku propadla pod psychologickou hranici 60 dolarů za barel. Trh tak završil dvouměsíční prudký pokles, při němž ropa ztratila přes 20 procent ceny.

Podle nevládní organizace Transparency International bují korupce v České republice nejen u velkých státních tendrů, ale i při malých zakázkách. Podle organizace vypisují úřady výběrové řízení pouze na necelou třetinu všech zakázek. U malých akcí do dvou milionů korun pak převládá praxe takzvaného zadávání z volné ruky, to znamená bez jakékoliv soutěže a tedy i konkurence. Jen v roce 2004 tak přišel státní rozpočet podle Adriany Krnáčové z Transparency International o plných 32 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Krnáčová: Veřejné zakázky

Nejvyšší kontrolní úřad řad zjistil v hospodaření ministerstva kultury závažná pochybení ve vynakládání státních peněz. Ministerstvo poskytovalo finanční prostředky programu Kulturní aktivity v rozporu s rozpočtovými pravidly. Řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Přehrát

00:00 / 00:00

F. Dohnal: Kontrola hospodaření ministerstva kultury

Celkem tak bylo ze státního rozpočtu poskytnuto přes 30 milionů korun. Nesprávný přístup zjistili kontroloři i u Divadelního ústavu v Praze.

Kvůli vysokým ztrátám bude stát zřejmě muset navýšit základní jmění Českých aerolinií o 2 miliardy korun. Myslí si to ministr financí Vlastimil Tlustý. Druhou variantou je pak konkurz společnosti. V případě, že stát firmě pomůže, bude to podle Tlustého první krok k privatizaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Tlustý: České aerolinie

Stát pomůže drůbežářům, které poškodila ptačí chřipka. Materiál ministryně zemědělství Mileny Vicenové, který schválila vláda, počítá s dotacemi za celkem 247 milionů korun. Dotace budou rovným dílem pokryty ze státního rozpočtu a z fondů Evropské unie. Farmáři dotace vítají, říká předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmová.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Tůmová: Dotace drůbežářům

Stát nebude finančně podporovat výrobu biopaliv. Včera o tom rozhodla vláda.

Americká centrální banka ponechala úrokové sazby i druhý měsíc po sobě beze změny. Základní sazba, od níž se odvozují náklady úvěrů v celé ekonomice, tak podle očekávání zůstala na pěti a čtvrt procentu. Fed tímto rozhodnutím odpovídá na signály zmírňování inflačních tlaků a oslabování růstu největší ekonomiky světa.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme